De Kleine Ondernemers Regeling (KOR)

Kleine ondernemer en bezig met je BTW aangifte vierde kwartaal? Dan is deze blog over de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) misschien interessant voor je.

Heb je over 2016 nog niet zo veel omzet, of veel BTW uit kosten? Dan kan het zijn dat je voor de BTW voor de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) in aanmerking komt. Het is handig om dat te berekenen voordat je de BTW aangifte over het vierde kwartaal gaat indienen. Dan kun je namelijk meteen de correctie toepassen.

Kadootje van de Belastingdienst
Als je BTW-afdracht op jaarbasis minder dan € 1.883 is, krijg je een kadootje van de Belastingdienst. Je hoeft dan minder of soms helemaal geen BTW af te dragen. Er zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden:

  • Je bent ZZP’er, hebt een eenmanszaak, of een VOF of maatschap
  • Je onderneming is in Nederland gevestigd
  • Je doet aangiftes BTW

De KOR is niet van toepassing als je een BV hebt of als een van de maten in je maatschap een BV heeft.

Hoe bereken je of je in aanmerking komt?
De regeling geldt op jaarbasis. Je telt de BTW op die je over een heel jaar zou moeten afdragen op je verkoopfacturen, en trekt daar de BTW af die je over datzelfde jaar kunt aftrekken op kosten. Als dat rekensommetje uitkomt op een bedrag van € 1.883 of minder aan af te dragen BTW, dan geldt de KOR voor jou. Bingo!

Hoeveel vermindering krijg je?
Als je minder dan € 1.345 hoeft af te dragen over heel 2016, dan krijg je dat hele bedrag kado van de Belastingdienst.

Als het af te dragen bedrag over heel 2016 ligt tussen € 1.345 en € 1.883 dan bereken je de vermindering met de volgende formule:

2,5 x (€ 1.883 min het af te dragen bedrag over heel 2016).

Een voorbeeld: stel dat je hebt uitgerekend dat je € 1.635 over heel 2016 zou moeten afdragen. Dan is de rekensom 2,5 x (€ 1.883 -/- € 1.635) = € 620 vermindering. Dan hoef je dus maar € 1.015 af te dragen in plaats van € 1.635. Toch meegenomen!

Hoe geef je dit op?
Als je in de loop van 2016 nog geen aanspraak hebt gemaakt op de KOR, dan geef je de vermindering je op in de aangifte over het vierde kwartaal. Heb je er al wel aanspraak op gemaakt dan moet je dit natuurlijk in de berekening meenemen. Als je er niet uitkomt is er geen nood aan de man: we kunnen altijd achteraf in een zogenaamde BTW-suppletie aangifte alsnog de KOR toepassen. Dan krijg je achteraf het teveel betaalde terug.

Kleine Ondernemers Regeling is voordeel en dus winst
Het voordeel dat je geniet door de KOR moet wel opgeteld worden bij de winst die je als ondernemer hebt gemaakt over 2016. Zie het maar als een soort korting. Die korting moet wel in je jaarrekening en dus ook in je aangifte inkomstenbelasting verwerkt worden. Helemaal ‘gratis’ is het dus niet, maar het levert allicht wat op.

Wat als je teveel hebt afgetrokken voor de Kleine Ondernemers Regeling?
Het kan gebeuren dat je in een eerder kwartaal al geprofiteerd hebt van de KOR, bijvoorbeeld als je dacht dat je op jaarbasis onder de € 1.345 af te dragen BTW zou gaan vallen. Fijn als je omzet dan veel hoger is geworden dan verwacht, maar hou er wel rekening mee dat je dan alsnog BTW zult moeten afdragen over het jaar, en dus ook over  het kwartaal of de kwartalen waarin je de KOR hebt toegepast en dus te weinig hebt afgedragen. Het is dus verstandiger om met de toepassing van deze regeling te wachten tot je je jaarcijfers bij elkaar hebt. Alles wat je teveel betaald hebt krijg je immers alsnog terug in de suppletie-aangifte: liever terugkrijgen dan bijbetalen!

Hulp nodig?
Bij het opstellen van de jaarrekening kijken wij automatisch naar de BTW, en of je in aanmerking komt voor de KOR. Wil je het voor de aangifte over het vierde kwartaal zeker weten? Neem dan contact met ons op dan kijken we graag met je mee.