Een boekhouder inhuren als freelancer? Ja of nee?

Wanneer je de stap hebt genomen om te starten als freelancer heb je je als het goed is goed voorbereid. Je hebt je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, je hebt een werkplek ingericht en je eerste klanten geregeld. Maar wat doe je met je administratie? Om je op weg te helpen zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van een boekhouder voor je op een rijtje.

Waarom freelancers pas laat een boekhouder inhuren

We zien dat veel freelancers lang twijfelen of ze een boekhouder gaan inschakelen of niet. Aan het begin weet je vaak nog niet zo goed hoeveel facturen je gaat schrijven en hoeveel je gaat verdienen. Boekhouders zijn vaak niet goedkoop en daarom kiezen veel freelancers ervoor hun boekhouding in de beginfase zelf te doen. We zien dat veel creatieve zzp’ers prima beginnen. Ze houden hun inkomsten en uitgaven netjes bij in een Excelbestand en doen keurig hun eerste btw-aangifte. Naarmate er meer werk komt (en dus minder tijd) en er grotere langdurige klussen komen wordt de boekhouding het ondergeschoven kindje van de freelancer. Vaak kloppen freelancers pas aan bij een boekhouder als het kwaad al geschied is. Het Excelbestand is een puinhoop geworden, de bonnetjes zijn kwijt en de eerste btw-boete is binnen. Een boekhouder kan dan orde op zaken stellen, maar vaak betaal je dan onnodig veel geld omdat er te veel achterstallig onderhoud uitgeplozen moet worden.

Enfin, hier de voor- en nadelen van het inhuren van een boekhouder:

Voordelen van het inhuren van een boekhouder voor freelancers

  • Je geeft een groot deel van het administratiewerk uit handen dus je houdt tijd over
  • Je hebt zelf weinig kennis nodig van wetten en regels
  • Je weet zeker dat je boekhouding goed en secuur gedaan wordt
  • Je profiteert van voordelen en trucjes waar je zelf als boekhoudleek geen weet van hebt
  • Je hebt iemand waaraan je altijd financieel advies kunt vragen
  • Je hebt minder kans op controle van de belastingdienst

Nadelen van het inhuren van een boekhouder voor freelancers

  • Een boekhouder kost geld. Geld dat je misschien niet hebt of aan iets anders wil besteden
  • Je hebt zelf minder zicht op je administratie
  • Je leert minder over het financiële aspect van ondernemen

Online administratiesoftware voor freelancers

Veel freelancers ervaren het voordeel van de ‘gulden middenweg’, namelijk het online boekhouden. Er zijn verschillende online boekhoudprogramma’s en administratietools voor zzp’ers op de markt. Welk boekhoudprogramma het beste bij jou past hangt af van je wensen en de grootte van je onderneming. Ons online administratieprogramma is speciaal gericht op freelancers en startende ondernemers en is daarom gemakkelijk in gebruik. Wanneer je onze online administratietool gebruikt kijkt er een boekhouder mee over je schouder. Zo profiteer je van de kennis en ervaring van een boekhouder tegen lagere koten en houd je zelf zicht op je administratie.

Wil jij onze online administratietool uitproberen? Dit kan nu één maand helemaal gratis en vrijblijvend. Meld je hier aan!