Basis van de inkomstenbelasting

In een eerdere blog hebben we je iets wijzer gemaakt over omzetbelasting. Deze keer gaan we het hebben over de basis regels van de inkomstenbelasting.

In Nederland betaalt iedereen die geld verdient of krijgt inkomstenbelasting. Daar betaalt de overheid onze voorzieningen van. Hoeveel je betaalt hangt o.a. af van de herkomst van het geld: is het geld dat je verdient door te werken, door aandelen in een bedrijf, of door vermogen dat je bezit.

Box 1, Box 2, Box 3, huh wat?
Toen iemand mij als 16-jarige probeerde uit te leggen hoe ons belastingsysteem werkte, werd er steeds gesproken over verschillende boxen. Ik moest daarbij denken aan garageboxen met allemaal rommel erin. Heel veel wijzer werd ik er niet van. Tijd om de boel op te ruimen!

En wat vind je dan in Box 1?
In Box 1 worden je inkomsten berekend uit onder andere werk en wonen. Allereerst leggen we inkomstenbelasting uit omtrent werk. Of je nu geld verdient in loondienst, een (pensioen)uitkering geniet of een onderneming hebt: het is allemaal inkomen. In loondienst wordt er door je werkgever al loonbelasting ingehouden op je salaris. Dit is het verschil tussen je bruto en je netto inkomen. Je werkgever of uitkeringsinstantie draagt dat alvast voor je af aan de Belastingdienst.
Als zelfstandig ondernemer betaal je de inkomstenbelasting achteraf. Je kan er echter ook voor kiezen om vooruit een zogenaamde ‘voorlopige aangifte’ in te dienen. Hierin geef je een schatting wat je ongeveer gaat verdienen en op basis hiervan betaal je alvast wat inkomstenbelasting vooruit of krijg je terug als je bijvoorbeeld een hypotheek hebt.

In Box I worden ook de inkomsten uit je woning berekend. Heb je een koophuis? Lees dan verder. Inkomsten uit je woning? Ja, en daar moet je ook belasting over betalen. Volgens de Nederlandse wetgeving wordt je huis steeds meer waard en zien zij deze waardestijging als inkomsten uit wonen. Hierover betalen we ‘eigen woning forfait’, dat afhankelijk is van de WOZ-waarde van je huis. Van dat eigen woning forfait mag je je hypotheekrente aftrekken. Meestal is de rente hoger dan het forfait, waardoor je totale belastbare inkomen in Box I dus lager wordt. Dit geldt alleen voor de woning die voor jou (en je eventuele fiscale partner) als hoofdverblijf geldt, dus niet voor een tweede huis.

In Box 1 wordt de belasting berekend op basis van schijven: hoe meer je verdient, hoe meer belasting je over die inkomsten gaat betalen.

Box 2 aanmerkelijk belang
Als je zelf wel eens je aangifte hebt ingediend, dan is dit een vinkje dat je elke keer weer tegenkomt. Nooit begrepen wat het inhoudt? We leggen het graag even uit.

Zodra je 5% of meer van de aandelen bezit in een B.V., een N.V., of een C.V., dan heb je een aanmerkelijk belang. Als de winst die dat bedrijf maakt wordt verdeeld onder de aandeelhouders, noemen we dat dividend. Deze wordt aan jou uitgekeerd en daarover moet 25% dividendbelasting worden afgedragen. Het bedrijf houdt van die 25% al 15% in en draagt dat voor jou alvast af aan de Belastingdienst. In Box 2 wordt de resterende 10% verrekend.

Box 3 sparen en beleggen
Op een bepaald punt in je leven kan je hopelijk geld opzij zetten voor mindere tijden of voor je pensioen. Misschien voor een grote aankoop. Ook kun je ervoor kiezen om je geld niet op een spaarrekening te zetten, maar het te beleggen. Of een tweede huis kopen om te verhuren of in de hoop dat deze in waarde toeneemt. Dat heet allemaal vermogen. De Belastingdienst gaat er van uit dat dat vermogen in waarde toeneemt, en over die waardestijging moet je belasting betalen. Het bedrag tot €24.437 (€ 25.000 in 2017) per persoon is ‘heffingsvrij’: daarover hoef je geen vermogensbelasting te betalen. Alles daarboven wel, na aftrek van de schulden die er tegenover staan.

Voorbeeld:
Spaargeld : €15.000,-
2e woning WOZ : €200.000,-
Lening op 2e woning : €160.000,-

Totale vermogen in box 3 is €15.000 + €200.000 – €160.000 = €55.000,-
€55.000 – €24.437 = €30.536
In ons huidige belastingstelsel wordt er van uitgegaan dat je daar 4% rendement op draait: € 1.221 dus. En over dat bedrag betaal je in Box 3 belasting.

Vanaf 2017 gaat de belasting over Box 3 op een andere manier berekend worden, waarbij je meer gaat betalen naarmate je meer vermogen hebt.

Verzamel inkomen
Ook zo een term waarvan de meesten denken ‘waar hebben ze het over?’. Als je alle inkomsten van deze drie boxen bij elkaar optelt krijg je dus het verzamel inkomen. Valt weer mee, toch?

Hopelijk hebben wij je iets wijzer kunnen maken als het gaat om de inkomstenbelasting. Toch is het heel logisch als je nog met vragen blijft zitten want het blijft allemaal erg ingewikkeld. Ook zijn er een hele hoop uitzonderingen. Loop je tegen iets aan of wil je graag meer weten? Kom dan eens bij ons langs op het Entrepotdok 65 in Amsterdam of bel ons op 020-7701259. Wij helpen je graag verder!