Rechtsvorm voor je onderneming

Je hebt de knoop doorgehakt, je gaat ondernemen! Leuk! Tot je moet gaan nadenken over alles wat je nodig hebt om een bedrijf op te richten. Bedrijfsplannen, rechtsvorm, belastingen en investeringen. In dit blog leg ik je graag even kort uit wat het verschil is tussen de meest voorkomende rechtsvormen.

Rechtsvorm? Wat?
De rechtsvorm van een bedrijf bepaalt eigenlijk ‘wie’ het bedrijf is. Ben jij dat zelf, of is het bedrijf een aparte persoonlijkheid? Dat bepaalt bijvoorbeeld in hoeverre jij persoonlijk aansprakelijk bent bij schade of een faillissement. Maar ook van wie de winst is en welke belastingen er betaald moeten worden.

De eenmanszaak
Dit is de rechtsvorm die gekozen word door de meeste kleine ondernemers. Heel simpel gezegd: het bedrijf ben jij en jij bent het bedrijf (of je nou ZZP’er bent of personeel in dienst hebt). Afhankelijk van wat je bedrijf doet ben je verplicht om omzetbelasting af te dragen: BTW-plichtig heet dat. Jij als ondernemer valt ook onder de wet inkomstenbelasting. Je krijgt dus geen salaris met een salarisstrook, maar de winst is jouw inkomen. Gaat je bedrijf failliet dan ben jij ook zelf in privé verantwoordelijk voor alle openstaande rekeningen, ook al betekent dit dat je je auto of je huis moet verkopen. Dit noemt men aansprakelijkheid, en in het ergste geval kan het dus gebeuren dat je privé ook failliet gaat. Als eenmanszaak heb je recht op behoorlijk wat ondernemersvoordelen. Hierover later meer.

De Vennootschap onder Firma (VOF)
Deze rechtsvorm krijg je als twee of meer ondernemers samen gaan werken onder dezelfde naam. Je bent nog steeds ondernemer voor de wet inkomstenbelasting net als bij een eenmanszaak. Alleen als het bedrijf nu failliet gaat ben je nu samen in privé verantwoordelijk voor de betaling van de openstaande rekeningen, ongeacht of jij of je vennoot het faillissement heeft veroorzaakt. En als je vennoot geen privé geld of vermogen heeft, kan het dus zijn dat de schuldeisers bij jou aankloppen.

Note: je zou zo maar kunnen schrikken van wat je hierboven leest over aansprakelijkheid in een eenmanszaak of VOF. En terecht. Maar bedenk ook dat dit de eenvoudigste rechtsvorm is die je kunt krijgen. Je beslist zelf over de winst, je administratieverplichtingen zijn simpeler dan bij een BV, je betaalt geen vennootschapsbelasting en je hoeft niet naar de notaris om je bedrijf op te richten. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is voldoende.

De Besloten Vennootschap (BV)
De BV is een ander verhaal. Dit is namelijk een zelfstandige rechtspersoon. Jij bent niet het bedrijf. Dit betekent dat als het bedrijf failliet gaat, in principe alleen het bedrijf failliet gaat. Je bent beperkt persoonlijk aansprakelijk. Alleen als er duidelijk en bewust wanbeleid is geweest, kunnen schuldeisers bij jou privé aankloppen.

De regels voor een BV zijn wat ingewikkelder:

  • Het vermogen van de BV bestaat uit weliswaar uit geld, maar dat is vertaald naar aandelen. Vroeger moest je €18.000,- storten en dit was dan het oprichtingskapitaal dat verdeeld was in aandelen. Waren dat er 100, dan was 1 aandeel dus €180,- waard. Tegenwoordig kan je al beginnen voor €1,-. Leuk hoor, al die aandelen van 1 eurocent!
  • Je bent in privé geen ondernemer voor de wet inkomstenbelasting maar je bent in loondienst van je BV. Er moet dus een salarisadministratie ingericht worden. De BV houdt loonheffingen in op jouw salaris en draagt die af aan de Belastingdienst. Je mag dus ook niet zo maar geld uit je BV halen omdat er toevallig genoeg op de rekening staat en je een auto wilt kopen. Bij een eenmanszaak mag dat wel
  • Over de winst moet de BV vennootschapsbelasting afdragen
  • Als er geld ‘over’ is in de BV kan de BV onder bepaalde voorwaarden winst uitkeren: dat heet dividend. De BV moet daarover een aangifte dividendbelasting doen en op de dividenduitkering 15% dividendbelasting inhouden en afdragen. In de aangifte inkomstenbelasting van de aandeelhouders wordt vervolgens nog eens 10% dividendbelasting berekend over het ontvangen bedrag
  • Net zoals bij een VOF kunnen er bij een BV meerdere eigenaren (aandeelhouders) zijn maar je kan ook zelf 100% van de aandelen hebben.
  • Bij een BV ben je verplicht om elk jaar je jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel: dat heet publicatieplicht

Voor een kleine onderneming is het houden van een BV redelijk ingewikkeld , maar als je bedrijf flink groeit, je meer personeel in dienst krijgt, de omvang van je opdrachten (en dus het risico als er iets fout gaat) toeneemt en je schulden moet maken om grote investeringen te doen waarvoor je niet persoonlijk aansprakelijk gesteld wilt worden, dan is de BV wel een goede optie.

Keuzes, keuzes, keuzes….
Voordat je je gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel moet je bepalen welke rechtsvorm je kiest voor je bedrijf. Je kunt er ook voor kiezen met een eenmanszaak te starten en die later om te zetten in een VOF of BV. Wil je meer weten over wat er bij jou en jouw situatie past? We adviseren je graag!