Studeren op kosten van de fiscus

Het UWV helpt mensen die een WW uitkering hebben met omscholen zodat het makkelijker wordt om weer een baan te vinden. De meeste werkenden hebben hier geen recht op, maar zouden misschien wel verder willen studeren of willen specialiseren zonder meteen duizenden euro’s kwijt te zijn. Er is een fiscale regeling om je studiekosten vergoed te krijgen als je in loondienst bent. Deze regeling stopt in 2019, dus je kunt hier alleen dit jaar nog gebruik van maken. Let’s study!

Budget

Allereerst is het handig om te weten wat je budget is. Als je in loondienst bent is er een verschil tussen je bruto inkomen en je netto inkomen. Hiertussen zitten werkgeverslasten en belastingen. Weten hoeveel belasting je betaalt over je brutosalaris? Op de site www.berekenhet.nl kun je dit precies uitrekenen. Alles dat je in een jaar betaalt aan belastingen is je budget waarvan je geld terug kunt vragen via aftrekposten. Je kunt dus nooit meer geld terugkrijgen dan je hebt betaald.

Andere aftrekposten

De meest bekende aftrekpost is de hypotheekrente aftrek. Als je een huis koopt dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op hypotheekrente aftrek. Deze gaat dan van dit budget af. Andere aftrekposten zijn bijvoorbeeld giften, lijfrentes en bijzondere zorgkosten. Die gaan dus ook van je budget af.

Studiekosten

Studiekosten is ook een aftrekpost als je geen recht meer hebt op studiefinanciering. De eerste € 250 betaal je zelf maar alles boven dat bedrag kun je terugvragen in je aangifte inkomstenbelasting, tot een maximum van € 15.000. Kortom : als jij € 5.000 per jaar aan loonbelasting afdraagt en je hebt € 3.000 aan studiekosten, dan kun je € 2.750 terugkrijgen als je geen andere aftrekposten hebt.

Voorlopige aanslag

Stel dat je geen hypotheekaftrek hebt, je bent net klaar met je opleiding en je hebt geen recht meer op studiefinanciering. Je wilt toch doorstuderen maar het gehele bedrag voorschieten is niet te doen? Dan kun je een voorlopige aanslag indienen, net zoals met de hypotheekrente aftrek. Hier kun je aangeven wat je verwachte studiekosten gaan worden en dan krijg je hier elke maand een stukje van terug. Maar let op! Geef je meer op dan dat je daadwerkelijk uitgeeft, dan moet je dit natuurlijk ook weer terug betalen. Je moet ook kunnen aantonen dat je die studiekosten echt gemaakt hebt, dus bewaar de bonnen en facturen van je uitgaven.

En wat als je ondernemer bent?

In dat geval zijn studiekosten zakelijk aftrekbaar in je bedrijfsadministratie.