7 Tips voor jouw plan als ondernemer

De meeste ondernemers hebben een droom, iets dat ze graag willen bereiken of zouden willen hebben. Je begint met een klein idee en hebt het volste vertrouwen dat dit helemaal goed gaat komen. Maar toch blijft het ergens hangen. Vaak gebeurt het dat je jezelf bezighoudt met de verkeerde dingen. Hoe kun je dit voorkomen? Maak een plan, en hou je eraan! Wij geven je 7 tips om dit zo goed mogelijk te kunnen doen.

Waar moet je beginnen?
Het maakt niet uit of je al jarenlang aan het ondernemen bent, of dat je erover denkt om de sprong naar ondernemerschap te wagen. De beste start voor een plan is bedenken waar je over 5 jaar wilt staan. Wat is je droom? Wat wil je je klanten bieden? Welk werk wil je daarvoor zelf doen? Alleen of met anderen? Hoeveel geld wil je verdienen? Wil je heel snel groeien of juist niet? Dat wordt je basis, het punt op de horizon waar je naartoe wilt.

Het plan
Zet je droom op papier: liefst op 1 A4tje. Daarna ga je het uitwerken in een concreet plan. Bekijk wat je wilt bereiken en wat daarvoor nodig is. Hoe veel omzet denk je te kunnen maken, en hoe ga je aan klanten komen. Wie zijn je concurrenten: hoe doen zij het? Moeten er investeringen gedaan worden? Waar gaat dat geld vandaan komen? Hoe ga je potentiële geldschieters benaderen? Heb je huisvesting nodig? En ga je alles alleen doen of heb je (op termijn) personeel nodig? Dromen mag best dus leef je uit.

Partner
Ben je van plan om met een partner te gaan samenwerken? Dan is het maken van een plan misschien nog wel veel belangrijker. Gaandeweg kom je er namelijk achter of jullie wel hetzelfde doel voor ogen hebben of dat dit juist afwijkt. Past dit binnen 1 bedrijf of is het samenwerken misschien toch niet zo verstandig?

De cijfers
Op het moment dat het raamwerk van je droom staat, dan kun je deze om gaan zetten naar cijfers. Maak een overzicht van geld dat er binnen gaat komen en er weer uit zal gaan voor de komende drie jaar. Ben je tevreden met wat er onder aan de streep over blijft? Heb je rekening gehouden met belastingen? Is het mogelijk om eventuele leningen terug te betalen? Dan zit er wellicht wel toekomst in jouw droom.

Draaf niet door
Hoe grootser je dromen, des te groter het plan. Om echt van de grond te komen kun je je plan echter beter zo compact mogelijk houden: zo voorkom je dat je jezelf verliest in details. Je hoeft er niet een compleet woordenboek van te maken. Even terugkijken naar wat je bedacht hebt wordt zo een stuk makkelijker, maar het houden van focus ook.

Realistisch
En nu? Leg je plan een paar dagen weg om alles te laten bezinken. Vervolgens ga je er nog eens kritisch naar kijken. Of nog beter, laat er een ander naar kijken en beantwoordt diens kritische vragen. Op deze manier kun je toetsen of je plan concreet genoeg is, de voortgang meetbaar is en je doel haalbaar. Met deze drie criteria kom je weer een stapje dichterbij succes.

Aan de slag
Is het hele plaatje compleet? Dan kun je aan de slag! Met je plan bij de hand kun je blijven checken of je nog steeds op het juiste pad zit. Komen er nieuwe impulsen of uitdagingen op je pad, dan is het natuurlijk prima daar enthousiast van te worden. Maar blijf kritisch, welke werkzaamheden komen erbij kijken en draagt dit bij aan je doel? Natuurlijk kun je het doel bijstellen, maar blijf kijken of dat daadwerkelijk is wat je wilt.

Meer tips voor een bedrijfsplan?
De Rabobank heeft in een aantal stappen uitgewerkt waar je allemaal aan moet denken. Meer weten? Lees het hier.