Auto van de zaak: wat je moet weten

Je hebt een auto nodig om je werk te kunnen doen of om bij je klanten te kunnen komen. Maar ga je er ook privé mee rijden? Zo ja, wat is dan verstandiger: de auto op de zaak, of toch privé? Hieronder alle mogelijkheden op een rijtje.

Inkomstenbelasting en de BTW
Zodra je als ondernemer van plan bent om een auto te gaan kopen dan moet je voor twee soorten belasting gaan beslissen of de auto privé of zakelijk is. Voor de wet Inkomstenbelasting en voor de wet Omzetbelasting (BTW).

Inkomstenbelasting
Ga je minder dan 500 kilometer per jaar prive rijden, dan ziet de belastingdienst jouw auto als zakelijk. Rij je meer dan 500 kilometer prive, dan heb je de keuze of je de auto in de zaak zet of prive houdt. Als je kiest voor zakelijk, wordt er wel bijtelling voor prive-gebruik bij je inkomsten opgeteld. Het is per voertuig en situatie afhankelijk wat voordeliger is.

Omzetbelasting
Deze keuze staat los van de inkomstenbelasting. Kies je voor de zakelijke optie, dan heb je ook direct de voordelen van de BTW-aftrek. Maar ook als je de auto in privé houdt, mag je nog steeds voor een gedeelte de BTW terugvragen.

 

Zakelijk
Met een zakelijk auto mag je alle kosten in de zaak boeken en de BTW terugvragen. Onderhoud, brandstof, en zeker de aanschaf van een nieuwe auto kan al tot een flink bedrag oplopen. Maar daarnaast heb je ook nog de verzekering en de afschrijvingen die de winst van je bedrijf laag kunnen houden. Je moet dan natuurlijk wel alle bonnen en facturen bewaren en kunnen aantonen dat je deze daadwerkelijk hebt betaald.

Bijtelling
Als je meer dan 500 km per jaar prive rijdt in de zakelijke auto mag je dus alle kosten aftrekken in je bedrijf, maar wordt er wel een deel van de waarde van de auto bij je inkomen voor de wet Inkomstenbelasting opgeteld. Afhankelijk van het soort auto auto ligt deze tussen de 4% en de 22%. Als je zeker weet dat je meer dan 500 km per jaar prive rijdt, dan hoef je geen kilometer administratie bij te houden. Twijfel je of weet je zeker dat je dit niet gaan halen? Dan is een rittenadministratie verplicht zodat je dit de belastingdienst kan aantonen.

Bijtelling privégebruik BTW
Als je bijtelling hebt voor de inkomstenbelasting, dan heb je deze ook voor de BTW. Voor privé gemaakte kosten is de BTW immers niet aftrekbaar. Standaard is dit 2,7% van de catalogusprijs van de auto. Meestal wordt deze administratieve correctie aan het einde van het jaar gemaakt. Hou dus rekening dat je BTW aangifte dan dus anders uitvalt. Je kunt er ook voor kiezen om dit bedrag alvast in de periodieke aangiften mee te nemen.

 

Privé
Als je een privé auto hebt dan kun je de zakelijke kilometers bijhouden en voor € 0,19 per kilometer declareren aan je bedrijf en dus aftrekken van de winst. Alle kosten die je maakt voor en met de auto moet je dan wel privé betalen. Woon-werk verkeer hoort overigens ook bij de zakelijke kilometers.

 

Als het aantal zakelijke kilometers heel hoog is dan kan de fiscus besluiten dat de auto in de zaak thuishoort. Stelregel is dat als het aantal zakelijke kilometers meer dan 90% is van het totale gebruik, dat de auto tot het eigendom van de zaak hoort.

BTW
Als je de auto privé hebt, dan mag je van het aankoopbedrag de BTW niet terugvorderen. Van de onderhouds- en gebruikskosten mag je de BTW wel terug vorderen naar rato dat de auto zakelijk wordt gebruikt. Dit wordt bepaald door het aantal zakelijke kilometers ten opzichte van de totale gereden kilometers. Kan uit je administratie niet worden opgemaakt wat het zakelijk gebruik is, dan mag je wel alle BTW op de autokosten aftrekken, maar wordt er aan het eind van het jaar een correctie toegepast ter hoogte van 1,5% van de cataloguswaarde van de auto.

 

Verklaring geen privé gebruik auto
Als je zeker weet dat je minder dan 500 kilometer zakelijk gaat rijden met de auto van de zaak dan kun je ook een verklaring geen privé gebruik auto aanvragen. Dit doe je door in te loggen op de online portal van de belastingdienst en daar het formulier in te vullen. Je moet wel altijd kunnen aantonen dat je geen, of in ieder geval minder dan 500 zakelijke kilometers hebt gereden.

Rekenwerk
Het is goed om, met al die regeltjes, aftrekposten en bijtellingen, vantevoren goed te berekenen of het voor jou slimmer is de auto in de zaak te zetten of niet. Je moet daarvoor wel wat informatie verzamelen over de auto: cataloguswaarde, CO2-uitstoot, verwachte bijkomende kosten, percentage prive kilometers etc. Als je er niet uitkomt met het rekenwerk hebben wij een handig rekentooltje voor je dus bel gerust.