Investeren, afschrijven en investeringsaftrek

Investeren. Het is een woord dat veel ondernemers gebruiken. We investeren tijd. We investeren geld. Maar gebeurt ermee in je administratie? En wat ziet de Belastingdienst als investering? Wanneer kun je profiteren van investeringsaftrek? En is investeren altijd slim?

Herhaling
In voorgaande blogs hebben we het al gehad over het verschil tussen de balans en de winst- en verliesrekening. Op de balans staan de bezittingen en de schulden. In de winst- en verliesrekening de kosten en de opbrengsten. Op het moment dat je materiaal of goederen koopt voor je bedrijf zijn, dan moet dit bedrag naar 1 van deze twee ‘geboekt’ worden. Hierdoor wordt zichtbaar of je er een bezit erbij hebt of kosten hebt gemaakt.

Wat is investeren

Investeren betekent dat er geld uitgegeven wordt aan spullen die langer meegaan. Een auto om bij klanten te komen, een computer om te kunnen werken, machines om productie te draaien, een pand om in te werken, een goede website als etalage voor je bedrijf. Omdat ze langer meegaan, moet het aanschafbedrag in je winst- en verliesrekening over meerdere jaren uitgesmeerd worden. Je moet ze meestal wel meteen helemaal betalen, maar ieder jaar wordt een deel van die aanschafprijs gerekend als kosten. De investering wordt dus ieder jaar minder waard op je balans: dat heet boekwaarde.

Waarom doen we dat zo?

Stel je hebt een kaaswinkel en je wilt na een aantal jaren je bedrijf verkopen. Dan moet je een verkoopprijs bepalen, oftewel: wat is je bedrijf waard? Een belangrijke indicator daarvan is je balans. Daarop staan immers de bezittingen en de schulden: het verschil daartussen is het vertrekpunt om te bepalen wat je bedrijf waard is. Als je net vorig jaar dure koelvitrines hebt aangeschaft die je mee wilt verkopen dan zijn die dingen echt nog wat waard na 1 jaar. Dat is dus de boekwaarde: de aanschafprijs minus de afschrijvingen.

Stel je voor dat je die aanschaf vorig jaar in 1 keer afgeboekt had als kosten: dan had je vorig jaar minder winst gemaakt (niet fijn als je je bedrijf wilt verkopen) en bovendien heb je nu minder waarde van bezittingen op je balans. En dat terwijl je hele winkel vol staat met dure apparatuur die zeker nog een paar jaar meegaat!

De waarde van een bedrijf bepaalt ook de waarde van de aandelen, als je bijvoorbeeld een BV hebt. Zonder het systeem van investeren en afschrijven zouden de kosten van die spullen direct ten laste gaan van de winst: dat betekent een lagere waarde van de aandelen als je ze zou willen verkopen. En minder kans op een leuke winstuitkering.

Ok, voor een ZZP’er zonder dure apparatuur is het gedoe. Jij bent immers het belangrijkste ‘bezit’ van de zaak, en je kunt je zaak (lees: jezelf) meestal niet echt verkopen. En een lage winst is dan meestal gunstig: minder inkomstenbelasting!

Maar zo hebben we het nu eenmaal met elkaar en met de Belastingdienst afgesproken. Hieronder de details.

Eisen voor een investering

Iets wordt gezien als investering als :

  • Het minimaal 3 tot 5 jaar in de onderneming aanwezig zal zijn
  • De aanschafkosten hoger zijn dan €450 exclusief BTW (hieronder vallen ook bijvoorbeeld notariskosten bij de aankoop van een pand. Of het ontwerp van je website, of dure software voor een computer)
  • Goodwill en vergunningen kunnen ook onder bepaalde voorwaarden als investering worden aangemerkt
Afschrijven

Om te kunnen berekenen wat je jaarlijks mag afschrijven heb je nodig:

  • De aanschafkosten excl. BTW
  • De restwaarde (als je klaar bent met afschrijven, is het dan nog wat waard)
  • De gebruiksduur in jaren. Dit is bij normale goederen 5 jaar, bij goodwill 10 jaar, bij een pand 30-50 jaar.

Over het algemeen wordt er dus ieder jaar 20% afgeschreven. Wordt tussendoor het product verkocht of neem je het privé ingebruik? Dan wordt er gedesinvesteerd. Het bezit wordt van de balans afgehaald.

(KIA) Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Om ondernemers te stimuleren te investeren, krijg je een extra korting als je meer dan €2.301 per jaar uitgeeft aan bedrijfsmiddelen. Hoe meer je investeert, des  te meer korting krijg je. Er zijn echter wel wat uitzonderingen. Panden, materiaal dat is bedoeld om te verhuren, personenauto’s, middelen die je van privé naar de zaak verkoopt of waarvoor een lening is afgesloten met familieleden komen hier niet voor in aanmerking.

TIP: Zit je tegen het eind van het jaar al aardig richting de € 2.301 aan investeringen? Dan kan het slim zijn investeringen die je eigenlijk volgend jaar had willen doen naar voren te halen, zodat je in aanmerking komt voor de investeringsaftrek. Dus hou je cijfers in de gaten!

Milieu-investeringsaftrek, VAMIL en energie-investeringsaftrek

Als je investeert in middelen die door de overheid worden gezien als milieubewust of energiebewust dan heb je recht op extra aftrek. Om daarvoor in aanmerking te komen is het raadzaam om vantevoren uit te zoeken of welke middelen dit zijn. Hieronder tref je diverse links die je daarbij kunnen helpen.

MIA/VAMIL
EIA