5 tips voor je inkomstenbelasting als zzp’er of startende ondernemer

De aangifte periode voor de inkomstenbelasting 2017 is weer aangebroken. Weet jij hoeveel inkomstenbelasting jij als zzp’er of starter moet betalen? Welke kosten er aftrekbaar zijn en welke niet? Wij geven je 5 tips die je door de aangifte inkomstenbelasting heen helpen.

Tip 1. Vraag uitstel aan als je moet betalen!

Zeker als freelancer in de creatieve branche herken je jezelf vast in de situatie: ‘vorig jaar ging het over het algemeen heel goed, maar de eerste periode van het nieuwe jaar valt een beetje tegen.. Ik leef op dit moment even van mijn spaarpotje. Moet ik nu betalen?’ Nee. Je HOEFT niet voor 1 mei de aangifte te hebben ingediend. Als je dat wel doet krijg je waarschijnlijk voor 1 juli bericht. Dan hoeft er pas betaald te gaan worden. Krijg je geld terug dan wil je natuurlijk wel zo snel mogelijk je aangifte indienen. Des te belangrijker om je administratie up-to-date te houden. Je kan zelf uitstel aanvragen tot september, je administratiekantoor kan dit zelfs tot 31 maart van het navolgende jaar. Lees hier hoe je zelf uitstel aanvraagt. 

Tip 2. Dien een voorlopige aanslag 2018 in

Ben je geen goede spaarder? Of betaal je gewoon liever vast wat belasting vooruit? Dan kan je een voorlopige aanslag indienen voor 2018. Hiermee kan je alvast een stukje vooruit betalen zodat je op het einde niet meteen een klap moet overmaken. Of als je het een beetje ruim neemt, krijg je zelfs wat geld terug. Heb je al eerder een voorlopige aanslag gehad dan krijg je ieder jaar automatisch een nieuwe. Is je situatie veranderd ten opzichte van vorig jaar? Dan kan je hem ook wijzigen. Hoe je een voorlopige aanslag indient, of wijzigingen doorgeeft lees je hier.

Tip 3. Laatste jaar voor aftrekbare studiekosten

Als je studiekosten maakt en geen studiefinanciering ontvangt dan zijn deze ook fiscaal aftrekbaar. Sommigen vinden het prettig niet op één gebied, maar op meerdere vlakken zichzelf te ontwikkelen. Je kan niet alle studiekosten in de zaak kwijt omdat niet alles betrekking heeft op de werkzaamheden die je vanuit jouw bedrijf doet. Maar je kunt in 2017 wel voor het laatst een deel van je studiekosten in de aangifte inkomstenbelasting aftrekken. Wil je meer weten over studiekosten als aftrekpost? Lees het hier. 

Tip 4. Denk aan je aftrekbare zorgkosten

Vorig jaar veel kosten gehad aan zorg? Meer dan je eigen risico? Dan kan het zijn dat deze (deels) aftrekbaar zijn. Hoeveel en welke kosten precies hangt af van je inkomen, of je een fiscaal partner hebt of niet en wat voor kosten je hebt gehad. Welke kosten er aftrekbaar zijn voor 2017 lees je hierMeer over het drempelbedrag lees je hier. Wil je zelf berekenen voor welke bedrag je zorgkosten mag aftrekken? Dit doe je met het volgende overzicht. 

Tip 5. Veel spaargeld?

We zijn allemaal lichtelijk allergisch voor het betalen van vermogensbelasting. We willen wel kapitaal opbouwen, maar niet vervolgens erover afrekenen. Voor 2017 geldt een heffingsvrij vermogen van €25.000 voor alleenstaanden en €50.000 voor fiscale partners. Voor 2018 is dit zelfs €30.000 en €60.000. Maar wat kan je doen als het saldo op je bankrekening groeit?

– Laat geld op je zakelijke rekening staan. Zolang het geld daar staat, is het geld van het bedrijf en niet van jou privé en dus hoef je er geen vermogensbelasting over te betalen. Let op! Eind december geld naar de zaak overmaken en het er 3 januari afhalen mag dan weer net niet! Hier rusten ook sancties op.

– Los je hypotheek af. Controleer bij je bank of je boetevrij extra mag aflossen.

– Stort geld in een lijfrentepolis. Als ZZP-er ben je waarschijnlijk nog lang niet met je pensioen bezig. Maar af en toe wat geld opzij zetten voor ‘later’ is toch geen slecht idee en bovendien fiscaal aftrekbaar. Laat je hierbij goed adviseren hoeveel je in een jaar kan afstorten en welke polissen bij jou en jouw situatie past.

Hulp nodig bij jouw aangifte inkomstenbelasting? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag met jouw aangifte inkomstenbelasting.