Reizen als zzp’er: van kilometervergoeding tot zakelijk leasen en shortlease

Zzp’ers zijn vaak onderweg. Is het niet naar een klant dan is het wel naar een shoot- of filmlocatie of naar een café voor een brainstormsessie of kennismakingsgesprek. Hoe en hoe vaak je reist hangt af van je vakgebied en je klantenkring, maar ook van de financiële aspecten van bepaalde vervoersmiddelen. Wij zetten de belangrijkste reisopties en speciale financiële regels voor zzp’ers voor je op een rijtje.

Autorijden als zzp’er

Reizen met de auto heeft veel voordelen. Je hebt veel vrijheid en kunt (als je gelukt hebt) voor de deur van je afspraak parkeren. Je bent niet afhankelijk van anderen of van het ov. Nadeel is weer dat je in het ov kunt doorwerken en in de auto je tijd echt kwijt bent aan reizen. Er zijn verschillende (financiële) opties om als zzp’er een auto te gebruiken. Lees hier ons uitgebreide artikel over autorijden als zzp’er

1. Zakelijk leasen als zzp’er

Een auto leasen als zzp’er kan een goede optie zijn. Veel leasebedrijven hebben speciale regels voor startende ondernemers waardoor je gemakkelijk een auto kunt leasen. Nadeel is dat je wel goed moet kunnen inschatten hoeveel kilometer je in een jaar verwacht te gaan rijden. Zeker voor startende freelancers is dit lastig. Wanneer je te hoog of te laag inschat kan dit je onnodig veel geld kosten.

2. Shortlease als zzp’er

Shortlease betekent leasen voor een korte periode. Voordeel is dat je met shortlease weinig risico neemt omdat je een abonnement na drie maanden per dag kunt opzeggen. Je hebt dezelfde servicevoordelen als bij gewoon zakelijk leasen. Wel kan shortlease relatief duur zijn, zeker wanneer je de auto niet dagelijks gebruikt.

3. Privé aanschaffen, zakelijk gebruiken

Als je een auto aanschaft voor privégebruik kun je de zakelijk gereden kilometers declareren op je onderneming. Je kunt per gereden kilometer 19 cent declareren. Reken je meer dan 19 cent? Dan moet je belasting betalen over de vergoeding. Bij zakelijk rijden in een privéauto betaal je geen bijtelling. Wel is het belangrijk dat je je zakelijk gereden kilometers heel goed bijhoudt. Daarnaast mag je de kosten niet aftrekken, maar de btw mag je wel terugvorderen. Belangrijk om je bonnetjes te bewaren dus.

4. Zakelijk aanschaffen, privé gebruiken

Als je kiest voor een zakelijke auto kun je alle kosten van je auto als zakelijke onkosten opgeven bij de belastingdienst. Als je in je zakelijk aangeschafte auto meer dan 500 kilometer privé rijdt moet je bijtelling over de cataloguswaarde betalen. Er wordt namelijk een deel van de waarde van je auto bij je inkomen opgeteld. Dit in verband met de C02 uitstoot. De belastingdienst controleert streng op privégebruik van zakelijke auto’s dus het is belangrijk dat je dit goed bijhoudt. Zijn je werkelijke kosten (afschrijvingen, verzekeringen, brandstof, onderhoud, parkeren etc.) bij elkaar lager dan de bijtelling? Dan betaal je bijtelling over de werkelijke kosten.

Reizen met het ov als zzp’er

Voordeel van reizen met het ov is dat je tijdens het reizen uren kan schrijven. In de trein kun je bijvoorbeeld makkelijk op je laptop een artikel typen en in de bus kun je een belletje plegen. Het ov is alleen handig als je klanten gemakkelijk via deze weg te bereiken zijn, anders kost een afspraak je juist onnodig veel tijd.

Aftrekbare kosten voor het ov als zzp’er

Je kunt 6% btw aftrekken bij de belastingdienst voor reizen met het ov. Je moet wel kunnen aantonen dat het om een zakelijke reis ging. Om btw te kunnen terugvragen moet je een persoonlijke ov-chipkaart hebben waarop je naam, geboortedatum en pasfoto staan. Ook moet je een online ov-chipkaart account aanmaken om je facturen te downloaden en te declareren. Nog makkelijker is de NS-businesscard. Deze is gratis en je krijgt achteraf je factuur met btw. Scheelt een hoop kaartjes en bonnetjes om te bewaren!

Reizen met de fiets als zzp’er

De grote steden zitten vol met freelancers, dus het is niet vreemd dat veel zzp’ers kiezen voor de fiets. Net als bij een auto van de zaak kun je met je privéfiets 19 cent per kilometer declareren als reiskosten. Als je je fiets voor minimaal 10% als zakelijk vervoermiddel gebruikt kun je je fiets tot bedrijfsvermogen rekenen.

Wil je financieel advies over reizen als zzp’er? Of heb je een ander vraag over je administratie als zzp’er? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!