Budget: handig hulpmiddel of kwelgeest?

Bij veel mensen gaan de haren al overeind staan als ze het woord ‘budget’ horen. Of het nou de ‘nee’ is die is die je van je (ex)werkgever hoorde als jij een investering wilde doen, onder het mom van ‘Past niet in het budget’, of het tot in den treure doornemen van de financiële plannen van dat jaar. Er heerst een soort ‘het moet maar’ energie over de term budget. Maar is dit ook terecht? Wij geven je 4 redenen waarom een budget nuttig is.

1. Budget zorgt ervoor dat je jezelf uitdaagt

Als er iets is waar de freelancer niet tegen kan, is het wel verveling. Je wordt graag uitgedaagd op allerlei niveaus. Kwaliteit van je werk, de snelheid waarmee je projecten afrondt, hoeveel je kan automatiseren of hoeveel geld je kan verdienen. Of allemaal tegelijk natuurlijk! Op basis van historische cijfers kun je beslissen hoe je wilt gaan groeien of ontwikkelen in de aankomende periode. Wil je andere werkzaamheden gaan doen, wil je gewoon meer werken of wil je meer per uur verdienen? Je zet jezelf een doel en met een budget en vervolgens kun je tracken of je dit ook haalt.

2. Budget dwingt je over de toekomst na te denken

Als je in je begin twintiger jaren al aan het freelancen bent denk je liever nog niet na over zaken zoals pensioen, het kopen van een huis en al dat soort ‘grote mensen zaken’. Echter is het toch belangrijk om bij dit soort zaken stil te staan als het gaat om je financiële planning. Zo min mogelijk belasting betalen heeft namelijk een andere planning nodig dan het kopen van een huis.

3. Budget maakt je beter bestand tegen verrassingen

Een financiële misser is altijd vervelend, maar wordt nog vervelender als je hem niet aan ziet komen of de gevolgen ervan niet kan overzien. Zodra je een budget hebt en je je financiën aan de hand daarvan blijft volgen, kun je veel beter de gevolgen overzien als er wat mis gaat. Je kunt het sneller oplossen en dat scheelt je mooi een stel slapeloze nachten.

4. Budget helpt je bij het ontwikkelen van competenties

Heb jij een gat in de hand of heb je juist moeite met het uitgeven van geld? Weet je überhaupt welke kant jij op neigt? Beide eigenschappen hebben zo hun voor- en nadelen, maar je bewust zijn van wat je doet en wat de gevolgen daarvan zijn helpt je bij de beslissing of iets het beste voor je is. Al je geld uitgeven maar tegelijkertijd ook een huis willen kopen zijn twee zaken die zelden goed samengaan.

5. Budget levert je belastingvoordeel op

Klinkt goed, right? Als je strak budgetteert weet precies hoeveel omzet je moet behalen en hoeveel geld je daarbij uit mag geven om €0,- aan belasting te betalen. Wie wil dat nou niet?

Wil jij altijd en overal inzicht in je inkomsten, uitgaven en belastingen én dus in je budgetten? Meld je nu gratis aan voor onze online administratieportal.