5 slimme motivatietips voor ondernemers

Ondanks dat ik het onwijs naar m’n zin heb in mijn werk als ondernemer en dat ik hartstikke trots ben op wat we doen bij CijferCombinatie, heb ook ik weleens van die dagen dat ik wakker word en denk; VANDAAG EVEN NIET! Of dat ik al weken iets met het bedrijf wil doen, maar dat het maar niet van de grond komt en wel superveel energie kost. Niet werken is geen optie, en alles maar uit blijven stellen ook niet. Dus wat ga je doen? Hier mijn 5 beste motivatietips!

Motivatietip 1: Ga even iets doen waar je energie van krijgt

Je bent alleen echt productief als je iets doet wat je leuk vindt, dus jezelf pushen iets te doen waar je een berg weerstand tegen hebt en dus ook geen focus is absoluut zinloos. Bewaar dit even voor een ander moment, bijvoorbeeld later op de dag.

Motivatietip 2: Maak een stappenplan

We kennen natuurlijk ook de situatie dat punt 1 geen optie is. Probeer in dat geval in maximaal 10 minuten tijd de klus in stappen op te delen waardoor je overzicht krijgt. Nadat je je stappenplan hebt gemaakt is het een kwestie van uitvoeren. En natuurlijk mag je tussendoor pauze nemen of erna iets leuks gaan doen.

Motivatietip 3: Maak helder waarom je het werk doet

Wat levert het je op als je wel aan de bak gaat? Extra geld? Vrije tijd op een ander moment? Kan dit werk je een nieuwe klus opleveren? Voor jezelf weer even helder krijgen waarom je aan het werk gaat geeft je weer zin om aan de slag te gaan.

Motivatietip 4: Breng je weerstand in kaart

Sta even stil waarom je geen zin hebt. Wat zorgt voor die weerstand? Is de werkdruk te hoog? De workload te veel? Werk je met mensen die je niet inspireren? Valt de klus tegen? Soms is het even door de zure appel heen bijten om er beter van af te komen, maar soms heeft doorgaan geen zin of toegevoegde waarde. Daarentegen moet je ook kritisch bekijken of de weerstand terecht is of niet. Soms is bedenken dat het gevoel dat je ergens geen zin in hebt werkelijk nergens op slaat ook voldoende om jezelf uit bed te krijgen.

Motivatietip 5: Pak ook je rust

Wees niet te hard voor jezelf. Dit kan natuurlijk niet elke dag, maar soms heb je gewoon behoefte om bij te komen. Als je merkt dat je lichaam echt aangeeft dat het een break nodig heeft, neem deze dan gewoon. Slaap even door, doe wat aan sport en eet gezond. Het levert je uiteindelijk niks anders dan een burn-out op om door te blijven rennen voor iets dat niks oplevert. Als je lichaam ermee stopt, heb je alles pas echt voor niets gedaan.

Heb je behoefte aan wat extra coaching om jezelf te motiveren? Nét dat juiste steuntje in de rug? Neem dan gerust contact met ons op. Tijdens een intake uur helpen we je weer focus te krijgen en de inspiratie uit jezelf te halen.

Liefs, Sabine