5 tips om als ondernemer knallend het jaar af te sluiten!

Het laatste kwartaal is van start! De dagen worden korter en de temperaturen s ’nachts zijn aanzienlijk lager. De warme zomer was lang en heeft zelfs nu nog z’n prachtige stuiptrekkingen. Dat de pepernoten alweer in de schappen liggen negeren we gewoon nog even. Maar dat de winter er aan zit te komen dat voelen we wel. Het seizoen van vrieskou, regen, wintersport en kerst. Wij hebben er weer zin in!

Maar voordat het zover is, is het misschien toch verstandig om een aantal zaakjes nog even onder de loep te nemen. Zowel financieel als mentaal de balans opmaken. Met de volgende 5 tips ga je weer met frisse zin het nieuwe jaar in!

1. Vind je je werk nog leuk?

Deze is wellicht wel direct de belangrijkste. Hoe vond je de afgelopen 9 maanden gaan? Was het hard werken of juist te rustig? Deed je veel dingen die je leuk vindt of eigenlijk te veel dingen die je misschien niet zo leuk vindt? Heb je misschien wat nieuwe dingen bijgeleerd die je wellicht leuker vindt om te doen? We leven natuurlijk graag ‘in het nu’ maar wij ondernemers denken ook wel graag vooruit. Als je dingen wilt veranderen, dan is nu het moment om erover na te gaan denken wat dit dan precies zou moeten zijn. Als je het moeilijk vindt om jezelf de juiste vragen te stellen, dan is het niet gek om hier hulp bij in te schakelen!

2. Check je cijfers

En dan heb ik het natuurlijk over de cijfers van je onderneming. Als je daar niet zelf direct toegang tot hebt, vraag ze dan op bij je boekhouder. Hoeveel omzet is er geweest en hoeveel geld heb je uitgegeven? Waren al deze kosten echt nodig of moet je juist meer kosten gaan maken? Vraag je boekhouder ook om advies. Als je een huis wilt gaan kopen heb je een heel ander plan nodig dan als je zo min mogelijk belasting wilt betalen. Nu kun je er nog iets aan doen!

3. Privé telt ook mee!

Naar je zakelijke uitgaven kijken is belangrijk, maar privé is net zo belangrijk. Voor 1 januari moet je bijvoorbeeld weer beslissen of je je huidige zorgverzekering wilt houden, of dat je iets wilt wijzigen. Nu is het moment om je te gaan oriënteren. Lopen er nog meer abonnementen af? Of worden er dingen afgeschreven waarvan je telkens denkt ‘ik moet dat echt eens opzeggen’. Doe het! Het scheelt je een hoop frustratie omdat je het steeds niet doet, maar het scheelt je uiteindelijk ook geld.

4. Investeer in jezelf

Of dit nu een dagje vrij, werkmateriaal, een cursus, yoga of een hele vakantie is. Of je nu verder moet ontwikkelen in jouw vakgebied of juist wil groeien als mens. Moet je een tandje bijzetten of juist even een paar stappen terugnemen? Het maakt niet uit, het is een investering in jou. Als professional en als mens. Door tijd in jezelf te steken wordt je uiteindelijk weer een veel betere ondernemer. Nu is het moment om bewust die tijd te nemen of om in te plannen.

5. Bereid je voor op 2019

Check bij je boekhouder wat voor nu de te verwachten aanslag inkomstenbelasting gaat worden, dan heb je vast een beeld wat je minimaal voor volgend jaar opzij moet gaan zetten. (als je gebruik maakt van onze CijferPortal, dan kan je dit direct online zien!) Per 1 januari gaat het btw-tarief van 6% naar 9%. Dit heeft niet alleen invloed op de ondernemers die te maken hebben met het 6% tarief, maar ook met ons dagelijkse leven. Eten, drinken, sporten en de kapper. Het wordt allemaal een stukje duurder! Heb je hier al rekening mee gehouden? In ruil daarvoor gaat ons tarief inkomstenbelasting wel naar beneden, maar de meesten gaan dat pas in 2020 merken.

Kortom, genoeg om over na te denken en om je op voor te bereiden. Wil jij meer weten over wat jij in jouw situatie kan doen? Neem contact met ons op, wij helpen je natuurlijk graag verder.