De btw gaat van 6% naar 9%: wat betekent dit voor jou?

Je zal het ongetwijfeld wel gehoord hebben, per 1 januari 2019 gaat het 6% btw-tarief omhoog naar 9%. Deze verandering heeft gevolgen voor onder andere je administratie, de prijzen van producten of diensten en op de facturatie en btw-aangifte rond de jaarwisseling.

Op welke producten en diensten zit nu het 6% btw-tarief?

Allereerst is het belangrijk om te weten of de verhoging van het btw-tarief zakelijk betrekking op jou heeft. Daarom nog even opeen rijtje welke producten en diensten ook al weer belasting zijn met 6% btw:

 • Voedsel en non-alcoholische dranken
 • Agrarische goederen
 • Geneesmiddelen
 • Kunst, antiek
 • Boeken en tijdschriften
 • Fiets, schoenen en kleding/leder reparaties
 • Kappers
 • Werkzaamheden aan woningen
 • Kampeergelegenheden, hotels, sport, cultuur en recreatie
 • Uitvoerend kunstenaars
 • Personenvervoer

Staat jouw product of dienst hierbij? Dan is dit blog voor jou extra van belang.

Overgangsregels voor het nieuwe btw-tarief

Om erachter te komen welk tarief je moet gaan gebruiken is het belangrijk om de volgende regels te weten:

 • De datum van leveren/presteren is bepalend. Dus als je in 2018 iets geleverd hebt dat pas in 2019 wordt gefactureerd, dan moet het 6% tarief worden gehanteerd.
 • Als je in 2018 gaat factureren wat je pas in 2019 gaat leveren, dan moet je het 9% tarief toe passen.
 • Mocht je erachter komen dat je een voorschotnota in 2018 hebt gemaakt waarvan het werk gaat doorlopen in 2019, maar je hebt alleen 6% toegepast? Dan moet je nog een factuur nasturen voor de overige 3%. Hier is echter een uitzondering op; als de factuur namelijk al volledig betaald is in 2018, dan hoef je die factuur niet te sturen.

Natuurlijk zijn er bijzondere situaties waarin je net even twijfelt wat je nu precies moet doen. Wat mag er wel en wat niet? Mocht je hulp nodig hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen! Als we je direct antwoord kunnen geven, dan is dit natuurlijk geheel kosteloos!