Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp’er

Wanneer je begint met ondernemen wordt er vaak van tevoren wel even nagedacht of er bijkomende risico’s zijn. De meeste zzp’ers denken dan vooral aan de inkomensrisico’s. ‘Krijg ik wel genoeg opdrachten?’ ‘Wat als ik even zonder opdracht kom te zitten?’ Ga zo maar door. Vaak wordt er bij de risico’s niet gedacht aan juridische risico’s en hoe je deze af kan dekken. Wij vertellen je er graag iets meer over.

Financiële risico’s als zzp’er

Als je producten of diensten levert kan het gebeuren dat je opdrachtgever niet tevreden is met het eindresultaat. Het kan het zelfs zo zijn dat er (financiële) schade ontstaat. In sommige gevallen is het voldoende om kosteloos aanpassingen te doen. Maar wat als dit niet gaat? Dan is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering erg belangrijk.

Als je aan het werk gaat als freelancer is het belangrijk om stil te staan bij welke risico’s je neemt. Het is ook goed om na te denken in welke gevallen je bij je klanten schade kan toedienen. Emotionele schade, fysieke schade, materiële schade of financiële schade. Tot welke bedragen kunnen deze schades oplopen en kan je dit zelf opvangen of is het verstandiger om je te verzekeren? Denk aan een loodgieter die het water vergeet af te sluiten waardoor een flinke waterschade ontstaat. Een boekhouder die te laat aangiften indient waardoor er boetes komen. Een IT-er die het systeem van een ziekenhuis niet goed beheert waardoor er privacygevoelige informatie lekt.

Verzekeren tegen schade als zzp’er

Je kan je voorstellen dat de opdrachtgever de geleden schade ergens wilt verhalen. Als jij als zzp’er de aanstichter bent, is de kans groot dat ze dit bij jou gaan doen. Een verzekering kan je een hoop slapeloze nachten schelen. Voor de meeste branches zijn er brancheverenigingen of beroepsorganisaties waar je meer informatie kan vinden over de risico’s binnen jouw vakgebied. Het is daarom verstandig om voordat je begint te kijken waar deze risico’s voor jou liggen.

Waar moet ik mij verzekeren?

Als je je risico’s in kaart hebt gebracht, moet je na gaan denken over waar je je laat verzekeren. Sommige branches hebben afspraken met verzekeringsmaatschappijen waardoor je een goede deal kan krijgen. Maar als je alles bij één verzekeraar onderbrengt kan dit ook voordelig zijn. Het is dus verstandig om goed voor onderzoek te doen of je te laten adviseren door een onafhankelijke verzekeringsadviseur.

Wil je graag persoonlijk advies van ons? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!