Zzp’er worden én in loondienst? Dit moet je weten!

Wellicht herken je je in één van deze situaties: Je bent in loondienst, je wilt eigenlijk ook iets voor jezelf doen. Maar je weet niet zo goed wat voor een gevolgen dit heeft voor de belastingdienst. Uiteindelijk doe je maar niks. Óf, je bent al bezig als zzp’er naast je loondienst en je krijgt vervolgens te horen dat je freelance inkomsten ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ is en je moet een hoop belasting bij betalen. Maar waarom is je eigenlijk niet heel erg duidelijk. Wij leggen je graag uit waar je allemaal rekening mee moet houden als je gaat freelancen naar je gewone baan en wat de meest voorkomende fiscale gevolgen zijn.

Ondernemersvoordelen voor zzp’ers in loondienst

Allereerst is het belangrijk om te weten of jij door de belastingdienst wordt gezien als ondernemer naast je loondienst of niet. Als ondernemer heb je namelijk recht op ondernemersvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek (€7280) en eventueel de startersaftrek (€2123) over dit gedeelte van je winst betaal je geen belasting. Scheelt toch weer! En als je verlies maakt, dan mag je de zelfstandigenaftrek meenemen naar het volgende jaar. Als je geen ondernemer bent, heb je hier allemaal geen recht op.

Urencriterium voor zzp’ers in loondienst

Of jij als door de belastingdienst gezien wordt als ondernemer hangt onder andere voor een groot gedeelte af van het urencriterium. Deze stelt dat jij minimaal 1225 uur aan je onderneming moet besteden. Dit is een gemiddelde van 26 uur per week op basis van 46 weken (je wilt immers ook weleens een weekje vrij). Dit zijn er dus best wel wat. Als jij daarnaast een baan hebt van 40 uur, is het vrij lastig hard te maken dat je ook nog eens 26 uur per week aan je onderneming bezig bent. In sommige gevallen is dit echter wel zo. Dan is het dus heel erg belangrijk om je uren zo exact mogelijk bij te houden. Om het jezelf makkelijker maken is een parttime inkomen een stuk gunstiger en vaak ook gezonder. Voldoe je niet aan het urencriterium, dan is je winst of verlies automatisch ‘resultaat uit overige werkzaamheden’.

Resultaat uit overige werkzaamheden

Maar wat is dit resultaat uit overige werkzaamheden? (Ook wel ROW genoemd). Dit zijn simpelweg extra inkomsten of verliezen uit andere bronnen dan loondienst. Dat betekent dus dat dit inkomen bij je bruto-inkomen wordt opgeteld of afgetrokken. Daarna wordt er berekend hoeveel belasting je over dat inkomen moet betalen. Je hebt al loonbelasting betaald, dus over je inkomen uit salaris hoef je (als het goed is) niks meer te betalen. Maar bij ROW gaat de meter direct lopen. Als je wat verlies maakt krijg je daarentegen weer wat belasting terug.

Conclusie: een eigen bedrijf naast je baan

Wat belastingtechnisch het meest handige is in jouw situatie hangt dus eigenlijk af van je urencontract in loondienst, hoeveel tijd je aan je onderneming spendeert en daarbij hoe hoog het resultaat is. Het hoeft allemaal niet heel eng of ingewikkeld te zijn, maar als je goed geïnformeerd bent is dat wel heel prettig.

Wil je meer weten over wat bij jou handig is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag op weg!