Personeelszaken : Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Het lijkt een normale dag als alle anderen te gaan worden. Tot je medewerkster aan je bureau staat en je vertelt dat ze zwanger is. Allereerst volgen er natuurlijk felicitaties. Daarna trek je even wit weg. Als je voor het eerst te maken krijgt met een zwangere medewerker, dan is dit voor de meeste ondernemers best even schrikken. Niet getreurd, wij leg je uit waar je rekening mee moet houden.

Minimale verlofrecht

Je werkneemster heeft recht op minimaal 16 weken verlof. Hiervan is 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. Die laatste mag voor een deel gespreid opgenomen worden. Uiteraard gaat dit dan in overleg met jou.

 

Zwangerschapsverlof berekenen

Zwangerschapsverlof is in de basis 6 weken. Deze mag uiterlijk 4 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum in gaan. Elke week die niet als zwangerschapsverlof wordt opgenomen, wordt automatisch bij het bevallingsverlof opgetelt.

 

Bevallingsverlof berekenen

Het bevallingsverlof is iets complexer. In beginsel is het bevallingsverlof 10 weken. Het verlof begint de dag nadat de baby is geboren. Maar wat nu als de baby te vroeg is geboren? Dan is het zwangerschapsverlof korter geweest dan 6 weken. Deze weken worden opgeteld bij het bevallingsverlof zodat het totale verlof minimaal 16 weken is.
Als de baby twee weken later wordt geboren dan de uitgerekende bevallingsdatum, dan gaat het verlof nog steeds in op de dag na de geboorte. In dit is je medewerkster dus 8 weken met zwangerschapsverlof en 10 weken met bevallingsverlof. In totaal 18 weken.

 

Zwangerschap en het UWV

Je medewerkster heeft niet alleen recht op verlof, ze heeft ook recht een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Dit is geregeld via de Wet arbeid en zorg (WAZO). Deze uiterkering moet jij als werkgever voor haar aanvragen. Jij ontvang de uitkering en betaald ondertussen je werknemer gewoon tijdens haar verlof door.

In overleg bepalen jullie op welk moment haar verlof in gaat. De zwangerschaps uitkering vraag je aan tussen de 4 en 2 weken voor de ingangsdatum van het verlof.

De WAZO aanvragen voor jouw medewerkster? Doe het hier.