Voorlopige aanslagen belastingdienst 2019

Het nieuwe jaar is weer begonnen en dat betekent dat de brieven van de belastingdienst met daarin de voorlopige aanslagen weer op de mat vallen. Maar wat is deze voorlopige aanslag nu eigenlijk en wat moet je ermee doen?

Wat is een voorlopige aanslag?
Wat er eigenlijk gebeurt, is dat de belastingdienst wilt dat je vast wat belasting gaat betalen over dit jaar. Ze maken een schatting naar wat zij verwachten dat je inkomen gaat zijn en geven je de kans om deze in zijn geheel of gespreid te betalen. Het kan ook zo zijn dat je recht hebt om geld terug te krijgen. Als je een koophuis hebt bijvoorbeeld en je recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Wat is je belastbaar inkomen?
Als je ondernemer bent is dit je winst (je omzet minus de kosten) en daarna heb je uiteraard nog recht op de ondernemersaftrekken zoals de zelfstandigen/starter-aftrek en de MKB-winstvrijstelling. Alles wat over blijft is je belastbaar inkomen. Via onze online administratieportal kun je deze heel handig zelf berekenen!

De voorlopige aanslag ligt op de mat, wat nu?
Zodra je je voorlopige aanslag hebt ontvangen is het handig om jezelf de volgende vragen te stellen. Is het belastbaar inkomen gelijk aan wat je verwacht te gaan verdienen dit jaar? Verwacht je bijzondere veranderingen het aankomende jaar zoals de aankoop van een huis?
Als hij te hoog is kan je hem (laten) aanpassen. Als hij te laag is kan je kiezen om nu een deel te betalen en zodra je aangifte inkomstenbelasting is ingediend de rest, of bij stellen.

Wat een boekhouder kan betekenen voor je voorlopige aanslag
Naast dat wij uiteraard je voorlopige aanslagen voor je kunnen wijzigen, kunnen wij ook proefberekeningen voor je maken om te laten zien op welke maandelijkse betalingen je uit gaat komen als je bepaalde wijzigingen doorvoert. Wil je hier mee over weten? Neem dan contact met ons op.