Hoe bereken je winst en verlies als zzp’er?

Als freelancer heb je ervoor gekozen om voor jezelf te werken. Maar als je werkt wil je ook weten wat je verdient toch? Wat je verdient zie je terug in de winst & verlies rekening. Ook wel resultatenrekening genoemd. Deze vertelt je namelijk of je geld wint (winst) of geld verliest (spreekt voor zich toch?) Kortom; hoeveel geld komt er binnen, hoeveel geld gaat er uit en hoeveel blijft er dan voor jou over? We leggen het je uit!


Wat is de omzet van mijn bedrijf?

Voor de meeste de belangrijkste. Hoeveel geld komt er binnen. Dit vertelt de omzet jou.

Inkoopkosten/kostprijs van de omzet

Uitgebreide uitleg over de kostprijs van de omzet vind je hier. Simpel uitgelegd werkt het als volgt: Je verkoopt potlood. De verkoop gaan dan onder de noemer van de omzet. Maar deze potloden moet je ook inkopen, deze gaan dan onder de inkoopkosten. Voor de meeste dienstverleners is dit kopje vaak niet interessant. Lees hier meer over kostprijs van de omzet.

Overheadkosten berekenen

Naast kosten die direct iets met de omzet te maken hebben, zoals hierboven, heb je ook kosten die indirect iets met je omzet te maken hebben. Denk hierbij aan de huur van je werkplek, je telefoonrekening en internet. Maar ook abonnementen op vakbladen, bonnen van diners en lunches en je reiskosten. Al deze kosten maak je toch om uiteindelijk je werk te kunnen doen.

Winst of verlies berekenen

Als je de omzet – de inkoop – de overheadkosten doet, blijft er onder aan de streep hopelijk iets over. Dit noemen we de winst. Heb je meer geld uitgegeven dan er binnenkomt. Dan heb je een verlies. Over je winst ga je belasting betalen, je verlies mag je in het volgende jaar dat je winst maakt verrekenen.

Kan dit niet simpeler?

De berekening niet, maar het bijhouden wel. In onze online administratieportal kun je heel makkelijk zelf je bonnen en facturen toevoegen. Als je daar goed bij zet wat voor kosten het zijn geweest, dan doen het programma de rest van zelf.

Je ziet dan in één oogopslag hoeveel winst of verlies je maakt. Ook zie je waar je het meeste geld aan uitgeeft. Lekker overzichtelijk! Daarnaast berekent hij ook direct hoeveel belasting* je daarover moet betalen. Alles duidelijk in één overzicht en geen verassingen van de belastingdienst.

Meld je nu aan voor onze online administratiesoftware

Ook de voordelen van online je administratie bijhouden? Probeer onze administratiesoftware nu gratis uit.

*De berekening is zonder overige aftrekposten zoals een koophuis.