Omzetbelasting: over welke kosten mag je geen btw terugvragen?

Nederland is weer een hoop startende ondernemers rijker. Veel van hen doen in het begin de btw-aangifte zelf. Heel goed, want dan raak je er direct mee bekend. Echter mag je niet uit alle kosten de btw terugvragen. Niet alleen starters kunnen wel een opfrisser gebruiken, voor ervaren ondernemers kan dit ook best prettig zijn. Daarom gaan wij het nog even hebben over welke btw niet aftrekbaar is voor de meeste ondernemers.

Assurantiebelasting is geen btw

Het klopt dat de assurantiebelasting ook 21% is. Dit maakt het allemaal erg verraderlijk. Echter zit er geen btw op je verzekeringen en dus mag je deze er ook niet uithalen.

Btw terugvragen over eten en drinken

Tenzij je een restaurant, koffiebar, lunchroom of andere horecagelegenheid hebt waarbij je eten en drinken inkoopt en weer verkoopt, mag je geen btw halen uit eten en drinken. Het zou heel leuk zijn als dit wel mocht want dan ging iedereen elke dag uit eten. Ongeacht of het privé of zakelijk is.

Auto niet zakelijk, dan ook geen btw terugvragen

Tenminste, dat raden wij af om dit in alle aangiftes te doen. Aan het einde van het jaar kan je namelijk pas terugrekenen hoeveel procent van je totaal gereden kilometers met de privéauto, ook daadwerkelijk zakelijk waren. Aangezien dit percentage belangrijk is voor hoeveel btw je terug mag vragen. Wil je hier meer over weten? Lees hier onze uitgebreide blogpost met alles wat je moet weten over de btw-aangifte.

Btw over relatiegeschenken

Sommigen zijn in de veronderstelling dat als je zelf het eten of drinken niet nuttigt, je de btw wel terug mag vragen. Maar helaas, die mooie fles wijn die je jouw klant cadeau wilt doen is prachtig. Alleen mag je ook hier de btw niet uithalen. Verder heb je in sommigen gevallen te maken met het lage btw-tarief zoals bij bloemen en het theater.

Btw over postzegels

Het is vaak maar een kleine kostenpost en daarom valt hij vaak niet zo snel op. Maar op postzegels zit ook geen btw.

Deels onbelaste omzet, dan ook deels terugvragen btw

Bij sommige ondernemers is (een deel) van de omzet onbelast. Bijvoorbeeld als je in het onderwijs werkt. In dit geval is het zo voor het percentage van je totale omzet dat onbelast is, je voor dat percentage ook geen btw mag terugvragen. Wel zo eerder, maar ook een gedoe.

Wil je meer weten hoe je dit zo handig mogelijk aanpakt? Neem dan contact met ons op en wij helpen je verder!