Omzetbelasting en BTW, hoe zit dat?

De BTW-aangifte deadline komt er weer aan! Ben jij op de hoogte van alle regeltjes (en voordelen!) voor jouw aangifte omzetbelasting? In dit blog leggen we je alles haarfijn uit.

Om verwarring te voorkomen: BTW en omzetbelasting is gewoon hetzelfde. Belasting Toegevoegde Waarde. Oftewel: belasting over wat jij toevoegt aan de producten en diensten die je levert. Voor de omzetbelasting gelden een hoop regels. De basis is echter simpel uit te leggen.

BTW: de af te dragen omzetbelasting

Zodra jij een product of dienst verkoopt maak je een bon of een factuur. Hierop staat vermeld wat de waarde is van wat je verkoopt. Over deze waarde moet jij BTW afdragen aan de Belastingdienst. Dus bereken je de BTW en die vermeld je ook op jouw factuur. Het totaal is het factuurbedrag dat aan jou betaald moet worden. De klant betaalt dus eigenlijk aan jou het bedrag dat jij weer aan de Belastingdienst aan BTW moet afdragen.

Te vorderen omzetbelasting

Net zoals er mensen klant zijn bij jou, ben jij ook klant bij anderen voor wat je inkoopt. Oftewel, jij betaalt de omzetbelasting aan andere ondernemers zodra jij iets koopt. Al die betaalde BTW tel je bij elkaar op en dat bedrag mag jij dan weer terugvragen bij de Belastingdienst.

Optellen en aftrekken BTW

Je berekent dus hoeveel BTW je aan de Belastingdienst moet afdragen over de facturen die jij hebt verstuurd, en daar trek je de BTW die jij aan andere ondernemers hebt betaald weer van af. Wat er dan overblijft is het totaalbedrag van jouw BTW aangifte.

Maar nu de uitzonderingen bij BTW-aangifte

Er zijn wel een paar algemene uitzonderingen die ik even moet benoemen.

Privé aankopen

Je mag alleen BTW aftrekken die te maken heeft met zakelijke uitgaven. Dus niet als het om een privé-aankoop gaat. Zakelijke uitgaven zijn alle uitgaven die je doet om omzet in je bedrijf te realiseren: ongeacht of het direct omzet oplevert of pas op langere termijn.

Eten en drinken

Zolang je zelf geen horecabedrijf runt mag je geen BTW uit eten en drinken aftrekken. Wel mag je de totale uitgaven als kosten boeken, dus zijn deze bonnen belangrijk voor je winst- en verliesrekening. Deze bonnen niet meteen in de prullenbak gooien graag!

Personeelsvoorzieningen

Deel je kerstpakketten uit aan je medewerkers? Of misschien pennen met je logo erop? Over alles wat naar jouw personeel gaat mag je BTW verrekenen zolang het totaalbedrag per jaar exclusief BTW niet meer is dan €227,- per medewerker.

Relatiegeschenken en giften

Een bosje bloemen of een fles wijn? Bedenk dan even of je die BTW zelf zou mogen aftrekken als het een aanschaf voor jouw bedrijf was. Zo nee, dan ook geen BTW aftrekken op dat relatiegeschenk. Voorbeeld: op het verjaardagsboeket voor een klant mag je wel BTW aftrekken, maar op die fijne fles wijn niet want dit valt onder eten en drinken. Ook voor relatiegeschenken geldt trouwens het drempelbedrag van €227,-

BTW over de grens

Lever je aan bedrijven over de grens, binnen de EU? Zorg dan dat je hun BTW-nummer hebt, want dan hoef jij geen BTW op je factuur te zetten. Je moet die omzet dan wel apart aangeven in een zogenoemde ICP aangifte. Koop je iets binnen de EU? Geef dan aan de leverancier je BTW nummer door, zodat hij ook geen BTW op de factuur zet. Je kunt namelijk BTW die je binnen de EU betaalt niet aftrekken op je aangifte: je moet ‘m apart terugvragen via de Belastingdienst: daar zijn dan weer drempels voor en het is gedoe.

Wanneer moet je als zzp’er BTW-aangifte doen?

Nu moet de aangifte BTW gedaan worden. Elke maand of elk kwartaal moet deze ingediend en betaald worden (tenzij je geld terugkrijgt natuurlijk). Aan het begin van ieder jaar krijg je bericht van de Belastingdienst voor wanneer je de aangiften moet indienen. Help jezelf en zet een herinnering in je agenda, telefoon, wunderlist of wat je dan ook maar gebruikt. Te laat ingediend of betaald? Dan riskeer je een boete.

BTW berekenen

Uiteindelijk heb je een bedrag aan verkopen dat je hebt gedaan: dat is je omzet. De BTW die je hierover ontvangen hebt moet je afdragen aan de belastingdienst.
Ook bereken je het bedrag dat je aan BTW over je uitgaven betaald hebt aan andere ondernemers. Dit noemen we voorbelasting. Dit bedrag mag je aftrekken van het bedrag dat je aan BTW moet betalen.
Voorbeeld :
Omzet : €10.000 Te betalen BTW : €2100
Voorbelasting : €1.000,-
Te betalen : €2.100 – €1.000 = €1.100

BTW-aangifte indienen

Bij de start van je onderneming heb je van de Belastingdienst info gekregen om in te loggen op hun site. Daar kun je online je aangiftes indienen. De eerste keer is het spannend, maar als je vooraf je rekensom goed gemaakt hebt is het kinderspel. Vergeet niet altijd een pdf op te slaan van je aangifte, want je kunt ‘m later niet meer downloaden.

Kleine Ondernemers Regeling voor zzp’ers

Als je het voorgaande helemaal hebt uitgevogeld, is er ook nog zoiets als de Kleine Ondernemers Regeling. Voor ondernemers die per jaar minder dan € 1.883 aan BTW hoeven af te dragen, is de Belastingdienst extra lief: die hoeven maar een deel, of soms zelfs helemaal niets af te dragen. Het voert te ver om dat hier uit te leggen: een goede boekhouder zal het zeker voor je in de gaten houden bij het opstellen van het jaarwerk.

Abracadabra

Zeker in het begin is het een wirwar van BTW-regeltjes. Hopelijk hebben we je zo weer een stap wijzer kunnen maken in de wereld van belastingen. Mocht je nog vragen hebben, of twijfelen of je iets wel of niet als voorbelasting mag rekenen dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Gemakkelijk BTW-aangifte doen met ons online administratieprogramma

Onze online administratietool is speciaal gericht op zzp’ers en startende ondernemers. Met de tool kun je nu eenvoudig je administratie bijhouden, je BTW berekenen en zo je aangifte veel gemakkelijker en sneller doen. Vul hieronder je gegevens in om onze tool gratis en vrijblijvend uit te proberen. Na het invullen ontvang je van ons inloggegevens en kun je direct starten met je online administratie!