Spotlight: Eric Oosthoek

Wat wij doen vinden we interessant, maar we vinden het nóg interessanter wat onze klanten doen. Zonde om de leukste ondernemersverhalen niet met jullie te delen, dachten wij zo. Vandaag in de spotlight: Eric Oosthoek, fictieschrijver en uitgever-eigenaar van uitgever All Fiction.

Wie ben je?

Mijn naam is Eric Oosthoek.

Wat doe je?

Na een loopbaan als dramaregisseur en scenarioschrijver bij de Publieke Omroep ben ik mij gaan richten op het schrijven van fictie: misdaadromans over het werk van politie en justitie. Om die boeken op de markt te brengen run ik sinds begin 2018 een kleine, zelfstandige uitgeverij: All Fiction.

Waar werk je momenteel aan?

Momenteel werk ik aan Severyn & Govaert, een reeks van negen delen gebaseerd op waargebeurde zaken. Ik vertel de verhalen wisselend door de ogen van een rechercheur van politie en een officier van justitie.

Waar haal jij de meeste energie uit als ondernemer?

Als schrijver haal ik de meeste inspiratie uit wat er in de wereld om me heen gebeurt. Vervolgens lees ik onderzoeksdossiers, pleidooien en requisitoiren, spreek ik met de betrokkenen en ga ik bedenken op welke manier ik mijn verhaal wil vertellen.

Als ondernemer-uit-noodzaak haal ik die meeste energie uit collega’s die consequent hun eigen weg gaan en groeien in wat ze doen. In Nederland bepalen drie grote uitgeefconcerns wélke boeken er hóe uitgegeven worden. Overal zijn dwingende sjablonen voor, alles moet voldoen aan bepaalde regels en voorwaarden. Daarvan afwijken kan niet. Je verhaal vertellen zoals jij dat wilt, je eigen vormgevers inhuren, je website eruit laten zien zoals jij dat wilt, het is onmogelijk. Een collega-auteur, uitgegeven door een gerenommeerde uitgeverij met een lange geschiedenis, moest bij de presentatie van haar derde (!) roman nog steeds de zaalhuur, de hapjes, de drankjes én de presentexemplaren voor de gasten zélf betalen. Ik ben All Fiction begonnen om mijn boeken uit te kunnen geven op de manier waarop ík dat wil.

Waar heb je als professional het meeste van geleerd?

Ik leer als professional het meest van mensen die hun eigen weg gaan. Schrijvers die verhalen opschrijven die volgens hen gepubliceerd moeten worden, cineasten en theatermakers die linksaf slaan waar iedereen rechtsaf gaat, learning the hard way. Alleen dan blijft oorspronkelijkheid bestaan.

Wat is jouw grootste #faal moment?

Het is moeilijk om falen te erkennen. Een paar jaar geleden ben ik – om een nieuw project te realiseren – een samenwerkingsverband aangegaan met een collega die een ander doel bleek te hebben dan ik. Lang heb ik gedacht dat beide opties te verenigen zouden zijn. Dat bleek niet zo. Ook hier had ik eerder mijn eigen weg moeten kiezen.

Welk werk ben je tot nu toe het meeste trots op?

Wat schrijven betreft ben ik het meest trots op een project van jaren geleden. Samen met co-auteur Ab Revoort schreef ik een non-fictieboek, vakliteratuur. Een lijvig boek met ruim honderd foto’s en illustraties waarvan door de jaren heen meer dan 10.000 exemplaren verkocht zijn. Dat boek was zo succesvol omdat ik uitgever Wolters-Noordhoff ervan kon overtuigen een nieuwe weg in te slaan.

Welke tip heb jij voor startende ondernemers?

Als startende ondernemer moet je eerlijk zijn naar wat je wilt. Praat geen mensen na, doe niet wat anderen ook al doen, probeer niet om successen van anderen te kopiëren. Kies je eigen weg, bewaak de kwaliteit van inhoud en vormgeving en zorg voor een lange adem. Wil je snel succes, begin er dan niet aan.

Wat is voor jou een must do voor je pensioen?

Een must do voor je pensioen? Hoezo pensioen? Merkwaardige vraag. Heb je veertig jaar werk moeten doen waar je geen plezier aan beleefde, dan geniet je vanaf de eerste dag dat je dat klotewerk niet meer hoeft te doen. In zo’n geval ga je maar al te graag met pensioen. Heb je plezier in je werk en wil je zo lang je leeft steeds nieuwe dingen onderzoeken, dan heb je geen tijd voor pensioen 😉…

Hoe kunnen mensen in contact komen met jou?

Je kunt mij vinden op www.allfiction.nl, en binnenkort ook op www.ericoosthoek.nl.