Pensioen voor zelfstandigen, de FOR

Het item ‘ pensioen voor zelfstandigen ‘ is hot! En terecht natuurlijk want de vooruitzichten voor AOW zijn bar en boos.  Als zelfstandige ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor een aanvulling op je financiële toekomst.

Mogelijkheden
Sparen op de bank voor je pensioen wordt steeds minder interessant vanwege het lage percentage aan rente dat je ontvangt. Daarom wordt er steeds meer vaker gekeken naar andere opties. Banksparen, vrij sparen of beleggen, het aflossen van de hypotheek of je oude werkgeverspensioen voortzetten zijn opties. De Fiscale Oudedags Reserve is ook een mogelijkheid, al is die een beetje in het verdomhoekje verdwenen. Is dit wel terecht?

Wat is de FOR?
Deze regeling is speciaal voor ondernemers bedacht. Die willen immers hun geld het liefst beschikbaar houden om te ondernemen: ze zitten er niet op te wachten om het over te maken naar een pensioen-spaarpot. In de FOR kun je op de balans geld reserveren voor je oudedag, zonder dat je het echt hoeft af te storten. Daardoor wordt je fiscale winst lager en betaal je nu minder belasting. De FOR was vooral bedoeld omdat mensen vroeger hun onderneming startten en tot hun pensioen in het bedrijf doorwerkten. Zodra je de pensioenleeftijd bereikt val je namelijk in een lager belastingtarief. Dat is natuurlijk interessant!

Voor wie?
Voorwaarde is dat je in een jaar meer dan 1.225 uur met je onderneming bezig bent. En dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Als je een BV hebt ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, en kun je de FOR dus niet toepassen. Eenmanszaken en VOF’s wel.

Hoe werkt het?
Je mag van je jaarwinst 9,8% reserveren voor de FOR, tot een maximum van € 8.774 (2016). In feite is dit een boekhoudkundige handeling, want er wordt (nog) geen geld overgemaakt. Het scheelt je dus maximaal € 8.774 in je winst, en dus in je belastbare inkomen. Je mag de reservering overigens alleen treffen als er op de balans genoeg kapitaal in je onderneming zit om de reservering te dekken.

Yes, minder belasting betalen. Doen we!
Dat klinkt leuk. En het geld blijft in de onderneming, zodat je het ook kunt gebruiken om bijvoorbeeld investeringen te doen om je bedrijf te verbeteren of laten groeien. En je betaalt dat jaar minder belasting. Zo bestaat de kans dat je, als je een hoge winst hebt, dat jaar toch in een lagere belastingschijf valt. Ook valt het geld dat op de zakelijke spaarrekening staat niet in box 3. Dus je betaalt er geen vermogensbelasting over.

Uitstel van executie
Er zit wel een addertje onder het gras. Zodra je de onderneming stopt, moet er afgerekend worden over het gespaarde bedrag. Je hebt er immers nog geen belasting over af gedragen. Als je alles hebt uitgegeven op het moment dat je stopt, of je bedrijf gaat failliet dan kan dit voor problemen zorgen. We gaan ook niet meer door tot ons pensioen, kortom het moment van afrekenen komt meestal eerder. Het is dus wel slim om echt een deel van de FOR apart te zetten op een spaarrekening, zodat je niet verrast wordt door de naheffing van de Belastingdienst. Koop je van het gespaarde geld alsnog een lijfrente polis die gaat uitkeren als je de pensioenleeftijd hebt bereikt, dan wordt er pas afgerekend zodra de polis gaat uitkeren. In het lage tarief dus.

Kortom
De FOR is een hele fijne oplossing voor ondernemers: belastingaftrek op je oudedagsreservering, en toch het geld bij de hand houden voor je onderneming. Maar het is wel belangrijk dat je weet waar je aan begint. Leg echt een reserve aan voor de toekomstige belastingaanslag, dan kom je niet voor verrassingen te staan.