Besteed jij als freelancer je tijd aan de juiste dingen?

Tijd is geld en dat weet jij als zzp’er of startende ondernemer maar al te goed. En dan hebben we het niet alleen over het uurtarief dat jij aan klanten factureert, maar voornamelijk over of jij je tijd wel aan de juiste dingen besteedt.

Ken je dat gevoel dat je s ’avonds op de bank zit met een onrustig gevoel? Je hebt de hele dag van alles gedaan, maar voor je gevoel is er niks uit je handen gekomen. Kortom; je hebt je vooral met randzaken beziggehouden en niet met de dingen die je eigenlijk wilde doen of je je mee bezig wilde houden. Je feitelijke to-do list is eigenlijk hetzelfde gebleven.

Timothy Ferriss kwam er al mee in zijn boek ‘the 4-hour workweek’. Elimineren, automatiseren en delegeren. Nu is voor velen een 4-urige werkweek niet echt een optie omdat we als freelancers werken op ‘uurtje-factuurtje’ basis. We gaan je geen samenvatting van dit boek geven, maar het is wellicht interessant om eens na te denken over de volgende vragen.

Elimineren van onnodig werk

Als jij eens een week lang bijhoudt waar jij je tijd aan besteedt, aan hoeveel dingen spendeer je dan tijd die je absoluut NIKS opleveren. Geen geld, geen positieve energie, geen kennis en je hebt het ook niet nodig. Niks. Wellicht is het interessant om per direct met sommige zaken te stoppen.

Automatiseren

De volgende stap is of er dingen zijn die je kunt automatiseren. Of het nou om het doen van betalingen gaat, je boodschappenlijst insturen, het beantwoorden van mail of je complete marketing. Zijn er onderdelen, zowel privé als zakelijk die je compleet zou kunnen automatiseren? Je administratie online regelen doe je eenvoudig met onze online administratietool voor freelancers.

Delegeren als zzp’er

Aan welke zaken besteed je tijd die je niet leuk vindt, maar toch moeten gebeuren? Levert het je meer op als je het anderen laat doen dan als je het zelf doet? Kost het jou veel meer tijd om te doen dan een ander? Voor die zaken is het wellicht handiger om het compleet uit te besteden. Denk aan marketing, je boekhouding, de schoonmaak van je huis of zelf koken. Allemaal dingen die je voor je kan laten doen als je dat zou willen. Zo beschreef Karel Emck, de schrijver van de ‘4-urige werkweek in de praktijk’ al een privékok zeer waardevol te vinden.

Bedenk je eens wat je zou kunnen doen met alle zeeën van tijd die je dit op gaat leveren. Tijd je die kan werken aan zaken die je leuk vindt, met vrienden en familie kan besteden of een nieuwe hobby kan beoefenen.