Waar moet ik op letten bij het kiezen van een boekhouder? (6 tips!)

In ons blog van vorige week vertelden wij jou al dat het helemaal niet vervelend hoeft te zijn als je boekhouder stopt. Dat een nieuwe boekhouder je juist ook iets op kan leveren.In dit blog geven wij je 6 tips waar je op moet letten als het gaat om het vinden van een nieuwe boekhouder.

1. Als het niet goed voelt, verder zoeken!

Het klinkt heel cliché, maar je legt je hele huishouden bij diegene neer. Het is dus zeker belangrijk dat je je goed voelt bij de mensen die inzage hebben in jouw zaken. Hier moet je geen concessies in doen als het gaat om prijzen. Toont diegene interesse, heb je het gevoel dat hij netjes met jouw spullen en documenten omgaat en heb je het idee dat diegene je goed advies kan geven als jij dat nodig hebt? Wees vooral kritisch!

2. Boekhouder of accountant?

Belangrijk is het om stil te staan bij wat je nodig hebt. Een kleine freelancers heeft geen accountant nodig. Een accountant zijn uurtarief begint rond de €90,- terwijl die van een boekhouder rond de €60,- ligt. Een accountant heb je pas nodig als je als je meer dan 50 werknemers hebt, je omzet hoger is dan 12 miljoen of je balanswaarde hoger is dan 6 miljoen. Grote kans dat bij jou dit niet het geval is en dus voldoet een gewone boekhouder dus.

3. Kun je online je administratie bijhouden?

De digitalisering zorgt er niet alleen voor dat wij boekhouders minder werk hebben, het maakt ons ook flexibeler als het gaat om werkwijzen. Maatwerk per bedrijf is veel toegankelijker. Wie wilt er zelf iets doen? Wie niet? Wie wilt er veel financiële rapportages en wie niet? Waar 10 jaar geleden je flink extra kosten had als je een uitgebreide rapportage wilde, wordt het nu vaak standaard bijgeleverd. Bedenk dus goed wat jou wensen zijn, wat je uit wilt besteden en wat niet. Ga ook met meer dan 1 kantoor praten, zo weet je wat de een wel kan bieden en de ander niet. Onze online administratieportal is een voorbeeld van deels digitaal boekhouden.

4. Branche specialisatie

Kijk rond of er kantoren zijn die gespecialiseerd zijn in jouw vakgebied. Als een schilder naar de bioscoop gaat, dan is dat een privé uitgave. Maar voor een film editor is dit niet zo. Mogelijke aftrekbare kosten kunnen per branche flink verschillen en dus kan het voor jou heel interessant zijn om met iemand te werken die snapt wat er in jouw vakgebied speelt. Het zal je verbazen wat voor specialisaties er ondertussen zijn. Aangesloten bij een vakbond? Zij kunnen je hier ook vaak verder bij helpen. Onze boekhouders zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in creatieve ondernemers.

5. Zoek iemand die met je mee denkt.

Heeft je mogelijke nieuwe boekhouder interesse in wat je doet, wat je toekomstplannen zijn en hoe je denkt te gaan komen? Denk hij of zij direct met je mee waar je aan moet denken of hoe je je ideeën om kan zetten in concrete plannen? Dan heb je een goede aan de haak geslagen! Het is leuk als je aan het einde van het jaar je jaarrekening krijgt, je btw-aangiften op tijd zijn ingediend en aangifte inkomstenbelasting ook is geregeld. Maar achteraf over cijfers praten heb je vaak niet zoveel aan als je je dromen waar wilt maken. Dus zorgt dat je iemand hebt die je wilt helpen de weg naar jouw droom te maken!

6. Wees eerlijk over wat je niet lekker vond gaan.

Geen enkele boekhouder is niet een beetje gek. En daardoor kunnen sommige dingen heel fijn zijn, maar sommige dingen ook niet. Als je bij een nieuwe boekhouder aanschuift is het daarom ook belangrijk dat je eerlijk bent over dingen die je niet zo prettig vond. Zo kan je nieuwe boekhouder er ook voor zorgen dat je op dat vlak beter geholpen bent.

Stopt jouw boekhouder er ook mee en ben je op zoek naar een nieuw kantoor? Neem contact met ons op met al je vragen of kom langs voor een kop koffie met een van onze boekhouders bij ons op kantoor in Amsterdam.