Je privé auto zakelijk gebruiken: zo werkt dat!

De auto van de zaak is een bekend fenomeen. Maar wat nu als je privé een auto hebt die je zakelijk gebruikt? Het zou toch prettig zijn als de zaak een beetje mee betaalt aan de lasten van de auto? Dat kan en dat mag!  Hoe dit precies in zijn werk gaat leggen wij je uit.

Kilometervergoeding auto van de zaak

Allereerst mag je voor je gereden kilometers een vergoeding in rekening brengen. Het normale tarief dat hier gehanteerd wordt is de bekende 0,19 cent per kilometer. Je houdt dan dus per week, per maand, per kwartaal of per jaar een overzicht bij van je zakelijke kilometers. Deze kan je vervolgens als inkoopfactuur verwerken in je administratie of het overzicht aan je boekhouder geven. Mag je een hogere prijs per kilometer hanteren? Ja, dat mag zeker. Echter is maximaal 0.19 per kilometer zakelijk aftrekbaar. Kortom; het is niet heel zinvol om dat te doen.

Btw betalen bij zakelijk gebruik van je privé auto

Over je onderhoud- en brandstofkosten betaal je BTW. Als je veel zakelijk gebruik maakt van je privé auto zou het ook eerlijk zijn als je iets van die BTW terug mag vragen. Dat mag dus ook! Alleen is hier wel wat meer informatie voor nodig.

Kilometers

Allereerst moet je aan het begin van het jaar weten wat de kilometerstand van je auto is. Daarnaast ga je je zakelijke kilometers bijhouden. Alles wat je niet als zakelijk hebt bestempeld zijn dan automatisch privékilometers. Aan het einde van het jaar moeten we ook de eindstand weten van je kilometerstand.

Eindstand – beginstand = totaal gereden kilometers in dat jaar. Vervolgens moeten we weten hoe groot het zakelijke deel is in % van dat totaal aantal gereden kilometers.

Kosten

De BTW zit voornamelijk in de brandstof- en onderhoudskosten. Het is dus belangrijk om al deze bonnen en facturen te bewaren en bij te houden hoeveel BTW je hierover betaald hebt. Aan het einde van het jaar mag je van de totaal betaalde BTW een deel terug vragen. Dit is het % dat je aan zakelijke kilometers hebt gereden.

Kan dit niet simpeler?

De berekening niet, maar het bijhouden wel. In onze administratieportal voor freelancers hebben wij namelijk een speciale toevoeging hiervoor gemaakt. Hier kun je aangeven wat de kilometerstanden waren, je zakelijke kilometers bijhouden en je kosten aan brandstof en onderhoud. Aan het einde van het jaar regelen wij de rest voor je!

Meer weten? Meld je hier aan.