Spotlight: Ursula Jernberg (fotograaf)

Wij als boekhouder voor zzp’ers en creatieve ondernemers leren een hoop bijzondere, inspirerende en creatieve mensen en projecten kennen. Zonde om deze pareltjes uit het ondernemerslandschap niet met jullie te delen, dachten wij zo. Hierbij voor jullie de eerste editie van ‘ondernemer in de spotlight’. We trappen hem gelijk goed af met het supergave project van fotograaf Ursula Jernberg. Lees gauw verder!

Wie ben je? Wat doe je?

Mijn naam is Ursula Jernberg. Ik ben fotograaf en ik woon in Amsterdam. In 2010 ontdekte ik dankzij een stamboomonderzoek mijn Noorse roots. Tijdens de reizen die daaruit voortkwamen ontstond mijn liefde voor het lege landschap en de stilte van het hoge Noorden. In Noorwegen heb ik voor het eerst echte stilte ervaren. Het was mijn mooiste ervaring ooit.

Waar werk je momenteel aan?

Op dit moment werk ik aan een nieuw fotoproject. Om ons heen wordt het alsmaar drukker. De stilte is aan het uitsterven. Waar is het nog echt stil? Om antwoord te krijgen op deze vraag heb ik contact gezocht met een akoestisch ecoloog, de Amerikaan Gordon Hempton. Stilte gaat hem aan het hart. Hij heeft de afgelopen 35 jaar driemaal de wereld rondgereisd om de zeldzaamste natuurgeluiden van de aarde te zoeken. Geluiden die alleen volledig kunnen worden gewaardeerd in afwezigheid van door de mens veroorzaakte ruis. Hij vermoed dat er binnen tien jaar geen stille plekken meer bestaan als we geen actie ondernemen. Ik heb hem verteld over mijn ervaring in Noorwegen en heb hem gevraagd waar ik de stilste plek ter wereld kan vinden. Er schijnt een eiland te bestaan, ergens hier ver vandaan, waar ik een gebied kan vinden waar het oorverdovend stil is. Om dit project te realiseren ben ik net een crowdfunding campagne gestart op “Voor de Kunst” – zie deze link: https://www.voordekunst.nl/projecten/8233

 

 

Gordon Hempton. Foto door Kari Wilton

Waar haal jij de meeste energie uit als ondernemer?

Ik haal er energie uit als een opdrachtgever super blij is met het portret dat ik heb gemaakt. Of als een koper enthousiast is over het fotowerk dat hij van mij heeft aangekocht. Ook krijg ik er energie van als ik mensen weet te inspireren door te vertellen over mijn projecten en over stilte.

Waar heb je als professional het meeste van geleerd?

Luister goed naar je lichaam en zorg dat je in balans bent en blijft. Een paar jaar geleden heb ik een tijdje niet kunnen werken na het succesvol afronden van een project. Ik heb toen niet geluisterd naar de signalen die mijn lichaam aangaf. Plan dus de nodige rustmomenten in. Je gezondheid is belangrijk! En als je in balans bent, lever je goed werk.

Wat is jouw grootste #faal moment?

Eigenlijk heb ik geen #faal moment meegemaakt, van fouten leer je en je komt een stap verder. Ik heb echter wel een moment gehad waarop ik vreselijk baalde. Ik had een paar jaar geleden meerdere opdrachten via een reisbureau lopen. Ze hadden mij al twee keer mee op reis genomen en ze wilden mij voor een derde keer mee op reis nemen, naar Lapland. Maar helaas was het budget op, dus konden ze alleen de reis vergoeden en niet mijn dagprijs. Ik heb toen de opdracht aan mij voorbij laten gaan. Achteraf hoorde ik dat ze in de week dat ze in Lapland waren het mooiste Noorderlicht in 15 jaar tijd hadden gezien.. Toen baalde ik wel even!

Welk werk ben je tot nu toe het meeste trots op?

Het meest trots ben ik op mijn project “Characters of Jante”. Daar heb ik lang aan gewerkt, ruim 1,5 jaar. Ik ben toen vier keer naar Noorwegen afgereisd en een keer naar IJsland, om te fotograferen. Dat was fantastisch! Van het project is in eigen beheer een boek uitgegeven. Het boek was een groot succes en was erg snel uitverkocht!

Welke tip heb jij voor startende ondernemers?

Blijf geloven in jezelf of in je product. Soms zit het even tegen of soms voel je even geen inspiratie. Ga niet aan jezelf twijfelen maar heb vertrouwen en zet door!  

Wil jij ook shinen in onze spotlight? Leuk! Stuur dan even een mailtje naar sabine@cijfercombinatie.nl