De kleine ondernemersregeling, nu al toepassen?

De eerste btw-aangifte van het jaar moet gedaan worden en daarom besteden wij graag nog even aandacht aan de kleine ondernemersregeling. Niet zozeer aan wat deze inhoudt, maar meer of het verstandig is om deze meteen vanaf het eerste kwartaal toe te passen. Lees hier wat de kleine ondernemersregeling precies inhoudt.

Voor wie is de kleine ondernemersregeling?

De kleine ondernemersregeling is bedoeld voor de kleine ondernemers die weinig btw af hoeven te dragen. Dat je aan het begin van het jaar een kleine ondernemer bent betekent namelijk niet dat dit aan het einde van het jaar ook nog zo is.

Zo werkt de kleine ondernemersregeling in praktijk

Stel: het eerste kwartaal valt tegen, je hoeft maar €200,- btw te betalen. Je past de kleine ondernemersregeling toe en je betaalt niks. Het tweede kwartaal is het maar €500,-. Ook nog niks aan de hand, KOR toepassen en je bent nog steeds vrijgesteld. Het derde en het vierde kwartaal gaat ineens heel goed en je moet wel €750,- per kwartaal afdragen. In totaal kom je dan op jaarbasis neer op €2.200,- (los van de btw die je terug mag vragen).

Wanneer vervalt de kleine ondernemersregeling?

Je kleine ondernemersregeling komt te vervallen en je mag in één keer dat hele bedrag neertellen. Dit is precies de reden waarom wij onze klanten aanraden de kleine ondernemersregeling pas aan het einde van het jaar toe te passen. Dan weet je namelijk zeker dat je er recht op hebt en niet achteraf voor nare verassingen komt te staan.

Let op: de kleine ondernemersregeling gaat stoppen

Het zat er al even aan te komen, maar nu gaat het echt gebeuren. KOR gaat met pensioen. Kortom, per 1 januari 2020 kan je geen gebruik meer maken van de Kleine Ondernemers Regeling. Wel kan je tot €20.000,- omzet vrijstelling van de btw aanvragen. Je hoeft dan niet meer met btw te factureren, maar je mag ook geen voorbelasting meer terugvragen. Op dit moment is er nog niks bekend voor wanneer je je kan aanmelden.

Online administratiesoftware voor kleine ondernemers

Onze online administratietool is speciaal ontworpen voor zzp’ers en kleine ondernemers. Lees hier alles over ons eenvoudige online boekhoudprogramma en meld je gratis aan.